Hrvatska

Dvadeset osam godina od masakra nad vojnicima ЈNA

  • 21.09.2019. 11:49

Na današnji dan prije 28 godina pripadnici hrvatskih snaga su na Koranskom mostu u Karlovcu izvršili masakr nad 13 vojnika ЈNA među kojima su neki bili i zaklani.

Iz Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" navode da je ovo jedan od prvih zločina počinjenih u ratu devedesetih godina za koji je do sada osuđena samo jedna osoba, iako dokazi jasno ukazuju da su učestvovale najmanje tri.

Pripadnici hrvatske policije i Zbora narodne garde su 21. septembra 1991. godine ispred mosta na rijeci Korani zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne "Mekušje" u kasarnu "Logorište" prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava ЈNA.

Nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni oni su odložili oružje, a jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika ЈNA, odvezena je u prostorije policije, dok je druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena pješice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počela krvavi pir nad njima.

"Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju. Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti tokom noći sa teškim povredama iskobeljao ispod mrtvih saboraca", navodi se u saopštenju.

Za ovaj zločin u maju 1992. godine započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio se u maju 2015. godine presudom Vrhovnog suda kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

Hrvatsko pravosuđe je tokom 23 godine suđenja donijelo ukupno sedam presuda Hrastovu za isto djelo, da bi ga na kraju ipak proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu i puštajući ga 14 mjeseci prije isteka kazne na uslovni otpust, navode iz Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas".

Prema anketi nekih hrvatskih medija, devet od 10 Karlovčana i danas smatra da Hrastov nije zločinac, nego heroj.

"Iako dokazi ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava ЈNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, nadležno hrvatsko tužilaštvo se još ne oglašava o pitanju eventualnog proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce ovog jednog od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih prošlog vijeka nad pripadnicim ЈNA, u to vrijeme jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRЈ, u čijem sastavu je formalno-pravno još uvijek bila i Hrvatska", ističe "Veritas".

Тагови: