Slučaj koji je šokirao Hrvatsku

Držala sestru u ZAMRZIVAČU 19 godina: Smiljana još 30 dana u pritvoru

  • 16.05.2019. 11:02

Smiljana Srnec (45) još će mjesec dana provesti u varaždinskom zatvoru zbog opasnosti da bi mogla ponoviti krivično djelo. Odlučila je to u srijedu ujutro sutkinja istrage varaždinskog Kantonalnog suda odbivši prijedlog tužilaštva da se pritvor produži za maksimalna tri mjeseca, do sredine avgusta.

Time je jasno dala do znanja tužilaštvu da u idućih 30 dana mora okončati istragu o jednom od najintrigantnijih zločina u istoriji hrvatske kriminalistike, piše Jutarnji list.

Naime, od ubistva Jasmine Dominić, 21-godišnje studentkinje zagrebačkog Fakulteta političkih nauka koja je ubijena u ljeto 2000., do otkrića njenog tijela u zamrzivaču porodične kuće u Novoj 2, u Palovcu prošlo je gotovo 19 godina.  Zabrinuta lica, potištena Smiljana Srnec u srijedu je u pratnji pravosudne policajke i policajca dovedena na ročište na varaždinski kantonalni sud.

"Sutkinja istrage odlučila je produžiti pritvor jer i dalje postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela, ali više ne postoji opasnost od uticaja na svjedoke jer su u međuvremenu svi ispitani", rekao je Igor Pavlic, portparol varaždinskog Kantonalnog suda.

Pavlic je za jutarnji.hr potvrdio da su, po dozvoli suda, Smiljanu Srnec u pritvoru posjetili članovi porodice (Smiljana ima majku, supruga i tri kćeri, od kojih su dvije maloljetne).

Tokom istrage ispitani su članovi njene uže porodice. Ispitani su i članovi šire porodice, među ostalima ujak Smiljane Srnec koji je svojevremeno prvi otišao u policiju u Čakovec i prijavio da je Jasmina mogla biti žrtva krivičnog djela.

Podsjetimo, Jasmina Dominić je nestala negdje u avgustu 2000. godine. Tek pet godina kasnije, 16. augusta 2005. Jasminin nestanak prijavljuju policiji u Čakovcu.  subotu 16. februara, čak 19 godina kasnije, njeno tijelo u zamrzivaču našao je zaručnik Smiljanine najstarije kćeri. Preko tijela zamotanog u najlon bili su pobacani komadi mesa, među njima i svinjski kare iz 2002. godine.

Тагови: