Dr Markotić: Kolegica sa Infektivne klinike se ubila, nije više mogla podnijeti..

09:46, 02.12.2020.
Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu potresla je tužna vijest. Doktorica koja je radila s COVID bolesnicima tragično je okončala život.

Prema pričama njenih kolega, nije više mogla podnijeti velik broj smrti, javlja RTL.

Otkrili su i kako se radi o doktorici koja je kao student prolazila s prosjekom 5,0 i koja je uvijek za pacijente našla i snage i vremena te dodali kako je bila jako pedantna. 

"Hvala na saučešću, prenijeću svim kolegama. Mogu reći da je tokom noći od 29. na 30. preminula naša kolegica koja je bila jedna izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Neko ko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama sudjelovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su djelatnici na neki način žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećati nje i biće u našim srcima", kazala je kroz suze za RTL ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Doktorica koja je od dana kad je COVID stigao u Hrvatsku bila na prvoj crti u borbi protiv virusa preminula je u stanu.

"Kada radite u nenormalnim uslovima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih radnika, uključujući doktore, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način", kazala je predsjednica Hrvatska udruženja bolničkih ljekara Ivana Šmit.

Šmit je apelirala mjerodavnim institucijama kako bi trebali situaciju shvatiti krajnje ozbiljnom te pokušati naći način da se ona riješi.

Za RTL je rekla kako bolnički doktori očekuju da bi im trebala i psihološka i psihijatrijska pomoć kako bi se mogli vraćati na svoja radna mjesta stabilni.