Pisanje hrvatski portala

Dok Rusi ulažu u Srbiju, Amerikanci ponižavaju Hrvate

11:08, 18.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Za razliku od američkog nipodaštavanja Hrvatske, Rusija se pokazuje kao pouzdaniji saveznik Srbije, tvrde hrvatski portali.

Hrvatska je ponižena nakon afere sa propalom prodajom izraelskih aviona i američkog veta, a Rusija najavljuje nove investicije u Srbiju, dok ekonomski pokazatelji govore da je ta saradnja sve jača. 

"Bolje `mig 29` u ruci, nego `F-16 barak` na grani", cinično navode hrvatski portali, aludirajući na činjenicu da je Srbija dobila obećane ruske "migove", dok je Hrvatska ostala praznih šaka. 

Rusija je spremna da poveća isporuke gasa Srbiji i razmatra mogućnost produženja gasovoda "Turski tok" u tu zemlju. 

Moskva, takođe, razmatra mogućnost prelaska u naplatu nacionalnim valutama pri svojim investicijama u Srbiju umjesto dolara, a dvije zemlje potpisuju sporazume o industrijskoj, visokotehnološkoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji. 

Trgovinska razmjena Rusije i Srbije u 2017. godini iznosila je dvije milijarde dolara ili 23,1 odsto više nego godinu ranije, a u periodu januar-novembar 2018. iznosi 1,9 milijardi dolara, što je rast za 2,1 odsto više u odnosu na isti period lani. 

Rusija, osim energenata, izvozi u Srbiju mineralne rude, hemijske proizvode, a iz Srbije uvozi prehrambene i poljoprivredne proizvode, tekstil i obuću, napominju portali u Hrvatskoj. 

Geopolitički analitičari smatraju da će se ekonomska razmjena još više povećati nakon uspostavljanja zone slobodne trgovine između Srbije i Evroazijskog ekonomskog saveza, za koju se Moskva nada da će biti potpisana tokom ove godine. 

Uvoz iz Rusije, prema tvrdnjama vlasti u Srbiji, povećan je za 30 odsto. 

Privreda u Srbiji bilježi više od četiri milijarde dolara ruskih investicija, računajući i one posredstvom trećih zemalja. 

Saradnja u sferi energetike jedna je od ključnih u rusko-srpskim odnosima. 

Hrvatski portali navode da je prošle godine "Gazprom" isporučio Srbiji više od 2,5 milijardi metara kubnih gasa, u poređenju sa 2017. godinom, kada je ta količina iznosila 2,1 milijardu metara kubnih. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je juče u Beogradu da je Rusija spremna da uloži 1,4 milijarde dolara za spajanje Srbije sa drugim krakom gasovoda "Turski tok" i njegovu dalju izgradnju ka ostalim evropskim zemljama. 

Sve to, smatraju stručnjaci za geopolitiku, govori o ozbiljnoj namjeri Rusije da ulaže u Srbiju kao svog saveznika, dok Hrvatska ima problema sa običnom kupovinom borbenih aviona od svojih zapadnih prijatelja.