Vlade Albanije i samoproglašenog Kosova

Dogovoreno ukidanje carina i rominga

  • 26.11.2018. 12:59

Vlade Albanije i samoproglašenog Kosova dogovorili su ukidanje carinskih stopa, rominga u telekomunikacijama, kao i još sedam sporazuma u različitim oblastima.

Sporazumi su postignuti na zajedničkoj sjednici koja je održana u Peći. 

Premijer samoproglašenog Koosva Ramuš Haradinaj najavio je da će dvije ekonomije biti ujedinjene i činiti jedno ekonomsko tržište. 

Haradinaj je istakao da samoproglašeno Kosovo sa usaglašava politiku sa SAD, vodećim globalnim faktorom i strateškim partnerima sa Zapada. 

"Albanija je uvek mogla i može da računa na Kosovo, a Kosovo može da računa na Albaniju kao što je to potvrđeno 1999. godine", rekao je Haradinaj. 

Premijer Albanije Edi Rama smatra da je uvođenje carinske stope od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH odgovor na "nepravdu koja se čini samoproglašenom Kosovu uz pomoć neevropskih zemalja". 

"Za kratko vrijeme Kosovo i Albanija će imati nultu carinsku tarifu i punu unifikaciju carisnke politike", rekao je Rama, uz komentar da je "danas vrijeme sto procentne carinske stope prema sjeveru i nulet prema jugu". 

Rama ističe da to nije prijetnja Srbiji, već poziv, da prati primjer saradnje samoproglašenog Kosova i Albanije kao, kako kaže, "dvije nezavisne države". 

"Pomama Srbije da blokira Kosovo u regionalnim i međunarodnim organizacijama je neobjašnjiva, posebno njena uloga u povlačenju priznanja", ocijenio je Rama. 

Rama je pozvao Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički finansijski fond iz kojeg se finansirale aktivnosti na integraciji "dvije zemlje" u EU do 2025. godine. 

Sastanak u Peći bio je peti sastanak vlada samoproglašenog Kosova i Albanije.

(foto Tanjug)

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.