Dodik u Zagrebu: Sastanci sa Plenkovićem i Milanovićem, posjetio i pravoslavnu gimnaziju

  • 16.09.2020. 19:10

Na vratima pravoslavne gimnazije u Zagrebu, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dočekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. 

Pozdravio je neke od maturanta, obišao zdanje i uručio donaciju. Vlada Republike Srpske donirala je 100 hiljada evra za obnovu Saborne crkve Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu koja je oštećena u zemljotresu.

"Naša crkva ovdje djeluje, vraća život, ona je veoma važna za održavanje našeg indetiteta ovdje u Hrvatskoj kao i bilo gdje u svijetu i uz poštovanje činjenice da je Hrvatska država hrvatskog naroda da jednostavno mislimo da ovde Srbi koji su živjeli kroz istoriju, koje je održala crkva kroz istoriju apsolutno imaju pravo na taj svoj odraz u saradnji i sa vlastima", kaže Dodik.

Za mitropolita, osim pomoći, bitna je i simbolika posjete. A ona, kaže, pokazuje da smo jedno, gdje god da živimo i da nas ništa ne može podjeliti.

"Ljubav i razumijevanje i jedinstvo su važniji od svega i ja ovu posjetu doživljavam kao posjetu svoga svome, posjetu koja dokazuje da gdje god mi živimo, makar granice da nas dijele zapravo ako smo u duhu i u pogledu na ono što jesmo na osjećanju svog identiteta onda smo svugdje jedno", rekao je mitropolit.

Posjetu Zagrebu, Miliorad Dodik je nastavio odvojenim sastancima sa hrvatskim predsjednikom i premijerom. Andrej Plenković i prije sastanka najavao je da će sa Dodikom razgovarati o infrastrukturnim projektima. Riječ je, kaže, o radnom sastanku "bez velike drame".

"U trenutku kad je on tu dogovorili smo da dok je tu da dođe u Vladu da vidimo kakva je situacija...mostovi, putevi, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve", rekao je Plenković.

U Zagreb je u radnu posjetu Milorad Dodik stigao na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Milanović ga je prije svega pozvao kao najistaknutijeg člana Predsjedništva, kao predstavnika srpskog naroda u BiH- stiglo je pojašnjene sa Pantovčaka. Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini, o problemima u provođenju Dejtonskog sporazuma, kao i o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda. 

Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i obezbjeđenje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, stoji u saopštenju nakon sastanka.

 

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок