Glavni štab u Podgorici, čekaju rasplet na Kosovu

Dodik raskrinkao špijunsku mrežu MI6

23:53, 11.03.2019.
Izvor: informer
Thumbnail
Izjava predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je, između ostalog, kazao da se i u Podgorici nalazi jedan od obaveštajnih centara koje je Zapad instalirao u svrhu borbe protiv malignog uticaja Rusije na Balkanu, za većinu u Crnoj Gori je iznenađenje.

O tome kakav je zadatak tog obavještajnog centra ne samo kada je u pitanju pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku, kako je naglasio Dodik, već i njegova uloga u samoj Crnoj Gori, na čijoj se teritoriji nalazi, Sputnjik je razgovarao sa urednikom portala "Borba" Draženom Živkovićem, čiji medij je o otvaranju logističkog operativnog centra britanske MI6 u Podgorici izviještavao još protekle jeseni.

Živković smatra da je Zapad Crnu Goru odabrao kao poligon za svoje djelovanje iz više razloga, od kojih je ključni taj da je Crna Gora faktički jedina država iz sastava bivše Jugoslavije koja se istovremeno graniči sa Kosovom, Srbijom i Republikom Srpskom, a koja je pride nedavno postala i članica NATO-a, što Zapadu dodatno olakšava posao.

On dodaje da je sasvim logično što agenti u Podgorici koji imaju zadatak da rade i djeluju na terenu Republike Srpske i Srbije, takođe istovremeno djeluju i na terenu Crne Gore.

"Njihov fokus je svako ko ima bilo kakve dodirne tačke ili simpatije prema Rusiji. Tu pre svega mislim na političare, NVO sektor, medije, novinare, nezavisne intelektualce… Dakle, ko god je protivnik NATO priče, a ima neki proruski prefiks u svom delovanju ili nastupima, svakako da se nalazi pod njihovom posebnom pažnjom. S tim što, kada je Crna Gora u pitanju, njihov posao je olakšan jer to za njih odrađuje lokalna Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), dok im je mnogo teže u Republici Srpskoj i Srbiji. Nije sporno da i tamo imaju upliva, ali ne u onoj mjeri u kojoj su ga imale prije pet, šest ili sedam godina, i upravo zato je Crna Gora, po mom mišljenju, izabrana kao poligon za njihovo djelovanje", kaže Živković.  

Živković smatra da je povod za jače angažovanje zapadnih službi, prevashodno MI6 u Podgorici i Crnoj Gori, prije svega definitivno rešenje statusa Kosova i Metohije.

"Kako se bude približavao dan rešavanja statusa Kosova na ovaj ili onaj način, tako će njihovo delovanje biti sve jače i jače na ovim prostorima jer njima ne odgovara da na Balkanu bude mir. Čak i ako bi sutra uspelo da se nekako zatvori pitanje Kosova, niko nam ne garantuje da oni odmah ne bi otvorili sledeće žarište u Sandžaku, jer se polako negde i ta priča odmotava. Doduše, još uvijek ne javno, ali u  nekim političkim kuloarima Sandžak već počinje da biva interesantna tema", istakao je Živković.