"Samoopredjeljenje" poziva na proteste 

Dodik i Vučić nepoželjni u Albaniji

19:11, 07.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nisu dobro došli u Albaniju. Zbog njihove najavljene posjete sutrašnjem samitu "Brdo Brioni" u Tirani se spremaju protesti. Na demonstracije putem društvenih mreža poziva zvaničnik pokreta "Samoopredjeljenje" Boiken Abazi, koji je Dodika i Vučića proglasio nepoželjnim osobama u Albaniji.  

"Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su nepoželjne osobe u Albaniji. U Tirani će se 8. maja, u 18 sati, građani okupiti kako bi se suprotstavili njihovoj supremacionoj i šovinističkoj politici, kao i da bi se suprotstavili njihovoj posjeti Albaniji povodom samita Brdo-Brioni," naveo je Abazi.

Sedmi po redu samit Procesa "Brdo Brioni" okupiće lidere zemalja regiona, a ovogodišnji domaćin je albanski predsjednik Ilir Meta. Ne postoji nijedan razlog da se tamo ne pojave i Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković. 

"Očito da nekima smeta da neko dođe i da neko posjeti.. Prema tome, mislim da Vučić i Dodik treba da idu u Tiranu. A ovi koji protestuju vjerovatno nemaju pametnijeg posla," rekao je Višković. 

Ako takvi pokreti, poput "Samoopredjeljenja", mogu da izvrše pritisak i da mijenjaju ponašanje državnika, onda to može da bude pogubno za međunarodne odnose ali i za bezbjednost, kažu analitičari.  

"To je jedna besmislena akcija koja ne bi smjela da proizvede nikakvo dejstvo, jer susret državnika u okviru projekta Brdo Bironi odnosi se na izabrane predstavnike svojih država. Kad bi ih neko slušao onda bi to imalo vrlo negativne posljedice po međunarodni, regionalni, poredak na Balkanu. A, s druge strane uticalo bi i u velikoj mjeri na bezbjednost na Balkanu," rekao je Miloš Šolaja,profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.
 
Proces "Brdo Brioni" formalno je započet susretom lidera zemalja zapadnog Balkana 2010. godine. Cilj održavanja samita je jačanje veza u regionu Zapadnog Balkana i pomoć njegovom bržem napredovanju na putu evropskih integracija.