Docent na Pravnom fakultetu u Beogradu

Đukić: SPC oduvijek bila vlasnik crkava i manastira u Crnoj Gori

  • 09.02.2020. 10:50

Docent na Pravnom fakultetu u Beogradu Dalibor Đukić istakao je da ne postoji nijedan dokaz ili istorijski izvor iz kojeg bi se moglo zaključiti da su crkve i manastiri u Crnoj Gori ikada bili u državnoj svojini.

"Njihov vlasnik je oduvijek bila Srpska pravoslavna crkva (SPC)", rekao je Đukić, koji je i stručnjak za crkveno pravo.

Prema njegovim riječima, pričom o državnoj svojini pravda sporni crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

"Istorijska je činjenica da Crkva uvijek pobjeđuje. Svi režimi koji su se sukobljavali sa njom u prošlosti - izgubili su... Ne zaboravimo da je u istoriji Crne Gore vladika već jednom izašao kao pobjednik iz sukoba sa guvernadurom. Sva je prilika da će i danas biti isto", rekao je Đukić za "Večernje novosti".

On je dodao i da je vlast u Crnoj Gori potpuno prihvatila revizionističku verziju istorije da su 1918. godine navodno Srbija i srpski narod okupirali Crnu Goru.

Đukić je ocijenio i da namjera crnogorskih vlasti nije bila da Zakonom o slobodi vjeroispovjesti reguliše tu oblast već da prisvoji crkvenu imovinu s ciljem daljeg stvaranja onoga što crnogorski predsjednik Milo Đukanović naziva "konstruktivnom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori".

Da se ne može govoriti ni o kakvoj autokefalnosti "pravoslavne crkve" u Crnoj Gori, Đukić je podsjetio na to da su vladike Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori hirotonisali episkopi u Pećkoj patrijaršiji, arhijereji Karlovačke mitropolije ili Ruske pravoslavne crkve.

"Ona je oduvijek bila dio Pećke patrijaršije, odnosno SPC. Ne postoji nikakav dokaz ili bilješka koja govori o njenom posebnom statusu u prošlosti. Riječ je samo o jednoj od eparhija Srpske patrijaršije koja je kao i ostale imala svoju samoupravu u skladu sa crkvenim kanonima", rekao je Đukić.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок