Crna Gora

Đukanovićev kabinet: Nismo dobili Vartolomejevo pismo

  • 27.06.2019. 20:20

Iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je saopšteno da nisu zvanično dobili pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i da su o njemu informisani putem medija, prenijela je RTCG.

U Vartolomejevom pismu se, inače, navodi da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje Mitropoliju SPC pod nadležnošću mitropolita Amfilohija.

U pismu Đukanoviću od 21. juna Vartolomej navodi da „jasno i potpuno otvoreno saopštava da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije Srpske crkve“.

Kako dodaje, crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana „crnogorska pravoslavna crkva“ pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi, podsjeća Tanjug.

"Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba koju je raščinila Vaseljenska patrijaršija", navodi se u pismu.

Vartolomej kaže da pismo šalje jer ne želi da „narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu.

Vaseljenski patrijarh svoje pismo završava molbom Milu Đukanoviću da napisano ne shvati kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, „nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima“.