Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji

08:44, 30.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Zapadni Balkan je potreban EU i važno je da u Briselu ne posustaje optimizam da je budućnost regiona u toj zajednici, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je istakao da su se na sinoćnjem sastanku u Briselu, koji je za lidere zemalja zapadnog Balkana priredila visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su na neki način ugrozile vjerodostojnost politike prema zemljama regiona.

On je rekao da je na sastanku usaglašen stav da takva politika prema zemljama zapadnog Balkana nije u najboljem evropskom interesu, sa stanovišta regiona, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Mi nismo samo zemlje Balkana, nego i evropske zemlje, koje samim tim imaju potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke evropske kuće", istakao je Đukanović i dodao da su zemlje zapadnog Balkana riješene da i dalje teže onom što je evropski sistem vrijednosti.

Večernje novosti juče se objavile da će zemljama u regionu koje žele da postanu dio evropske porodice Brisel, najvjerovatnije, na sljedećem samitu EU-zapadni Balkan u maju servirati nova pregovaračka pravila o pristupanju.

U igri je trenutno više modela, a svaki ide u pravcu da zemljama kandidatima, umjesto proširenja, bude ponuđena neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU, tačnije ekonomska integracija bez formalnog članstva.