Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Tranzicija vlasti protiče bez problema

  • 08.10.2020. 19:29

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je na sastanku sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popa da tranzicija vlasti u Crnoj Gori protiče bez problema uprkos neopravdanim sumnjama jednog dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama.

Đukanović je zahvalio Popi na uručenom izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore i čestitkama na rezultatu održanih konsultacija o mandataru sa nosiocima izbornih lista koje imaju većinu u parlamentu.

"Dodjeljivanje mandata predloženom kandidatu je prilog podsticanju brzom formiranju vlade s ciljem što skorijeg preuzimanja obaveza važnih za funkcionisanje države i dobrobit građana. Na taj način potvrđujemo da je nacionalni interes Crne Gore iznad svega", dodao je Đukanović.

On je naglasio da će biti podržana svaka odluka i inicijativa koja ima za interes Crnu Goru i njen evropski put.

Đukanović je ocijenio da je izvještaj Evropske komisije očekivan i realističan pogled partnera, te naglasio da je važno vidjeti na koji način se reforme mogu dinamizirati i percepcija unaprijediti.

Popa je navela da izvještaj govori o radu Vlade u proteklom periodu i daje smjernice za reforme koje treba da slijedi nova vlada s ciljem približavanja EU, saopšteno je Đukanovićevog kabineta.

"To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva", istakla je Popa.

Ona je rekla da je Crna Gora lider u regionu u procesu integracija i da je važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati.

Popa je ponovila snažno opredjeljenje za pomoć u daljem unapređenju vladavine prava i reformi pravosuđa kroz saradnju sa novom vladom, parlamentom i predsjednikom, kako bi Crna Gora ostvarila dalji progres koji vodi ka članstvu u EU.