Crnogorski predsjednik

Đukanović: Ne donosimo antisrpske, već odluke u interesu Crne Gore

  • 22.12.2018. 11:20

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da Crna Gora ne donosi antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu.

Đukanović tvrdi da dio javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu, kao i da su se određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpske pravoslavne crkve trudili da zaoštre odnos prema Crnoj Gori. 

Đukanović za Televiziju Crne Gore rekao da "posljednjih godinu dolazi do zaoštravanja odnosa Srbije sa Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom, te da ne može da razumije čemu kvarenje odnosa Srbije sa susjedima". 

On kaže da u principu nije pristalica mjera zabrane ulaska određenim pojedincima u Crnu Goru "zato što se takvima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju". 

Kada je riječ o pozivu Demokratskog fronta ostatku opozicije da protestima sruše Vladu i da budu organizovani vanredni izbori, Đukanović smatra da je to glupost, te da su parlamentarni izbori mogući tek kad im je i vrijeme - na jesen 2020. 

On je rekao da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori. 

"Oni, umjesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu. Vjerujem da je posrijedi nasjedanje na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmjerene na destrukciju države Crne Gore", rekao je Đukanović. 

Govoreći o posljednjoj posjeti Briselu, Đukanović je ocijenio da EU pokušava da održi pažnju prema zapadnom Balkanu, što je dobro za Crnu Goru, ali, naveo je, nije dobar pristup pojedinih zemalja unije da region uđe u EU u paketu. 

Prema njegovim riječima, EU je već izvjesno korigovala svoj model i tempo proširenja. 

"Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16, i ako EU bude dosljedna u tom novom pristupu, to znači da bismo mi četiri godine trebalo da čekamo Srbiju. Ne mislim da je to racionalno", poručio je Đukanović.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок