Vijesti.me

Đukanović najavio da će potpisati zakone

  • 15.01.2021. 18:51

Na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića, premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića dogovoreno je da bi kohabitacija morala da profunkciše, javlja Televizija Vijesti.

Đukanović je nakon poraza na izborima 30. avgusta kazao da očekuje kohabitaciju sa mnogo izazova. Za nešto više od mjesec od kada smo ušli u nju, Đukanović je stopirao neke vrlo važne poteze vlade - od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odbio je zahtjev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smjene čelnih ljudi Vojske Crne Gore.

Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, Đukanović je na sastanku najavio da će potpisati zakone kada se ih Skupština ponovo usvoji 20. januara. Ipak, lider DPS-a nije isključio mogućnost da će njegova stranka pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kada je riječ o smjenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti riješeno dijalogom, odnosno da se prije svega ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i na tu temu, Vlada i predsjednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne nikako da bilo ko donosi samostalno odluke.

"Bez institucija i njihovog daljeg razvoja, nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje", navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića i premijera Zdravka Krivokapića.

"Na sastanku su razmotrena pitanja koja se tiču funkcionalnosti države, institucija i njihovog daljeg razvoja, bez čega nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje. Iskazana je spremnost da se taj interes slijedi kao zajednički nacionalni interes i unapređuje zajednička odgovornost prema potrebi daljeg razvoja Crne Gore kao evropskog društva, kvalitetnijeg životnog standarda i slobode pojedinca".

"Razgovarano je i o pitanjima koja su bila predmet nerazumijevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije i iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti", zaključuje se u zajedničkom  saopštenju.