Žan-Kristof Buison

Đukanović može lako da padne

22:02, 21.02.2020.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donošenjem neprijateljskog "zakona o slobodi vjeroispovijesti" otišao je predaleko i lako se može desiti da uskoro padne sa vlasti, ističe u analizi zamjenik glavnog urednika najuticajnijeg francuskog magazina “Figaro“ Žan-Kristof Buison.

U autorskom tekstu pod nazivom “Crna Gora je izgubila vjeru u svog predsjednika“, Buison napominje da je Đukanović na vlasti skoro pune tri decenije, ali da je sada suočen sa najvećim iskušenjem.

Francuski novinar naglašava da je veliko pitanje hoće li Đukanović sljedeće godine proslaviti 30 godina vlasti.

- Uprkos podršci američkih saveznika, uprkos relativno zdravoj ekonomiji zemlje čije turističke ljepote privlače turiste tokom cijele godine, uprkos perspektivi ulaska u EU (poslije NATO), što građani (naivno?) doživljavaju kao sveti gral, to se pitanje ipak postavlja. Greška u jednoj napetoj situaciji do koje je doveo predsjednik lično izvela je na ulice čak 200.000 građana (od ukupno 600.000 stanovnika) koji demonstriraju već mjesec i po dana. Crnogorski predsjednik je sada, čini se, otišao predaleko - navodi Buison.

Prema njegovim riječima, 26. decembra prošle godine poslanici Đukanovićeve stranke izglasali su zakon koji im omogućuje nacionalizaciju imovine SPC ako ona ne može da priloži papire o vlasništvu.

- Mnoge crkve izgrađene su u 6. ili 7. vijeku, dok su neke nastale u vrijeme otomanske okupacije, kasnije i fašističke okupacije i u doba komunizma. Da ne pominjemo da su često bile pljačkane ili uništavane. Odlučan narod mirno se okuplja oko mitropolita Amfilohija prije svega da iskaže pripadnost srpskoj crkvi, koja je ustanovljena još u 13. vijeku. Oni takođe izražavaju i da im je dozlogrdio čovjek koji je daleko od toga da je pošten i uzoran - ističe Buison.