Crna Gora

Đukanović je pao nakon 30 godina vlasti

  • 31.08.2020. 18:42

Milo Đukanović je nakon 30 godina izgubio vlast u Crnoj Gori. Prema rezultatima Državne izborne komisije dosadašnji opozicionari koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima 32,55 odsto, koalicija "Mir je naša nacija" je osvojila 12,55 odsto, a Dritan Abazović i "Crno na bijelo" sa 5,53. "Demokratska partija socijalista" osvojila je 35,06 odsto glasova. 

Procjene su da će u skupštini biti tijesno i omjer snaga 41:40. Građani danas kažu sloboda se vratila u Crnu Goru, srpske svetinje su spašene i došao je kraj vladavine Mila Đukanovića. Dodaju pišu se nove stranice crnogorske istorije.

- Suština priče po meni je pomirenje, mi smo svi zavađeni braća kumovi i prijatelji politika nas je podijelila. Nama treba treba da budemo svi tu kao jedan. 
- Zadovoljan sam narod je pobjedio. 
- Narod je rekao da je jači. 
- Koliko je mučno bilo boriti se protiv ovog režima zato je jučerašnja pobjeda grandiozno djelo. Radujte se se građani Crne Gore, slobodni ljudi, ovo je ta Njegoševa Crna Gora. 
- U vazduhu se osjeća drugačije, narod je srećniji, nekako smo svi srećniji, veseli i razdragani, kažu građani.

Pobjeda naroda u Crnoj Gori proslavljena je mirno i dostojanstveno kakva je bila i sva predhodna borba za prava i demoktiju. Nakon što je proglasio pobjedu nosilac liste Za budućnost Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić zaputio se u Saborni hram u Podgorici gdje ga je dočekao Mitropolit Amfilohije. 

Ovo su istorijski dani za Crnu Goru ali sada nas čeka još više posla za ATV kaže profesor Krivokapić. Prvo se ide na ukidanje zakona o slobodi vjeroispovijesti a onda se kuje i Zakon o porijeklu imovine. On dodaje da je pobjeda opozicije čista kao suza. 

"Jedan značajan istorijski događaj Crne Gore jer je po prvi put došlo do demokratske smjene vlasti. Pobjeda naša je čista kao suza iako sam očekivao da će ta razlika biti značajnija ali ako neko vodi 4:0 a vi ga tučete sa 5:4 onda znači da ta pobjeda ima veću slast", kaže profesor Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore". 

U Đukanovićevom DPS-u danas muk. Ni sinoć nije bilo ništa bolje. Dugogodišnji vladar Crne Gore obratio se kasno sinoć. 

"Koristim priliku da čestitam ukupnoj političkoj i demokratskoj javnosti naše države i svakako čestitam svim učesnicima ovih izbora na ostvarenom rezultatu", rekao je Đukanović. 

I dok je trajala ćutnja u DPS-u iz pobjedničkog Štaba su imali šta da poruče Milu Đukanović. 

"Đukanović neka pakuje kofere u političkom smislu i svakom smislu. Ali o tome ne razmišljamo Crna Gora je pobjedila", kaže Marko Milačić, lider stranke "Prava Crna Gora". 

"Večeras se u Crnoj Gori dešavaju važne stvari. Moram da kaže jer to odavno čekam da izgovorim, Berlinski zid je pao i u Crnoj Gori", kaže Slaven Radunović iz DF-a.

Analitičari u Crnoj Gori kažu da je najvažnije da pobjednici ovih izbora biti složni u formiranju nove Vlade. 

"Budući da je na pomolu jedna mirna tranziciju vlasti u Crnoj Gori poslije 3 decenije vladavine DPS-a sve ove partije moraju pokazati jedan koalicioni kapacitet, strpljivost i razumijevanje da formiraju Vladu, jer Crnoj Gori treba efikasna vlada. Ukoliko dođe do trgovine jer je mnogo malih partija tu i ako svak juri svoje interese onda će to biti mukotrpno", kaže Slađan Vukadinović, politički analitičar.

Osim na parlamentarbnmim  Đukanović je doživio debakl i na lokalnim nivou. DF i Bato Carović u Budvi su odnijeli ubjedljivu pobjedu pa ni tamo više nema policijom blokirnih institucija.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок