Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta

Đogo: Crnogorska vlast manipulacijama ostvaruje identitetski inženjering

  • 16.06.2019. 11:18

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči Darko Đogo izjavio je da je crnogorski Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti pisan tendenciozno kako bi se kasnijim manipulacijama ostvarili konačni rezultati identitetskog inženjeringa.

Protojerej stavrofor Darko Đogo za Blic kaže da cilj predloženog zakona jeste da se najprije Mitropolija crnogorsko-primorska eliminiše kao pravno lice, zatim kao lice, a potom da se na njeno mjesto instalira crkveno secesionistička i podobna struktura.

"Geopolitičko pozicioniranje Crne Gore, uz očigledno ignorisanje jasnih znakova jednoumlja i jednopartojske diktature od strane evroatlantske strukture moći, daju očigledno mnogo prostora za takvo ponašanje vlasti", rekao je Đogo.

On kaže da je ovakav zakon nezamisliv danas u jednoj državi koja je članica NATO i koja uvijek dobija pohvale za "reforme na putu ka EU".

Đogo je dodao da Srpskoj pravoslavnoj crkvi za osporavanje tog zakonskog prijedloga ostaje pravna borba pred domaćim i međunarodnim sudovima, s tim da šanse pred domaćim crnogorskim sudovima nisu sasvim izvjesne, pa ostaju sudovi i komisije poput Strazbura i Venecije.

"Venecijanska komisija je već dala negativno mišljenje o "bratu blizancu" ovog zakona, ali to nije spriječilo vlast da ga opet stavi na sto. Vidjećemo da li će se i sad ponoviti slučaj sa starim zakonom", rekao je Đogo.