Tuga u Metkoviću

Dječak umro od sepse, građani izašli na ulice VIDEO

  • 19.12.2018. 22:02

Smrt devetogodišnjeg dečaka Gabrijela Bebića, koji je u teškim mukama umro od sepse iako ga je otac četiri puta vodio u Hitnu pomoć, potresla je čitav region ali ljekarske krugove, u kojim niko neće da se oglasi zvanično dok ne vide izvještaj. 

Inspekcija Ministarstva zdravlja i Hrvatske ljekarske komore završila je uviđaj u Metkoviću, ali ne žele ništa da kažu reći dok im ne stigne obdukcijski nalaz. Ipak, od izvora iz Metkovića, Index.hr doznaje da inspekcija najviše zam,era transport jer je dijete, navodno, došlo u Splitsku bolnicu bez venskog puta, odnosno infuzije. Navodno, u Hitnoj su mu stavili infuziju, ali su je prije helikoptera skinuli.

"Zamjeraju i što ljekari u Hitnoj nisu prepoznali teško stanje djeteta i što su ga vraćali bez pregleda. Zameraju i to što je doktorka u Hitnoj čekala helikopter, pa je dijete u Split stiglo tek u 11:30, a da je išlo kolima Hitne, mogli su biti u Splitu u 10:30 sati. Nismo sigurni ni da je dijete imalo medicinsku pratnju u helikopteru", rekao je izvor iz Metkovića.

Međutim, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije odbacio je navode da je dijete išlo bez pratnje ljekara i da mu je skinuta infuzija.

"Nije nam poznat nalaz inspekcije, tako da ne možemo da ga komentarišemo. Helikopter je pozvan odmah i krenuo je prema standardnoj proceduri prema heliodromu u Metkoviću. Kategorički odbacujemo navode da je dijete u helikopter išlo bez pratnje lekara i da mu je prije ulaska u helikopter skinuta infuzija", rekao je Luka Lulić. 

Građani Metkovića su danas na mirnom protestu zatražili bolju zdravstvenu zaštitu za sebe i svoju djecu:

Podsjetimo, nesrećnog dječaka otac je više puta vodio kod ljekara i u Hitnu pomoć i svaki put su ga slali kući. Kada je poslije lutanja od jednog do drugog šaltera konačno stigao do ljekarke koja ga je pregledala, gotovo da je bilo kasno jer je, kako je opisala, već bio životno ugrožen.

"Jako mi je žao i kao ljekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka vodio kod četiri ljekara, dva puta na Hitnu u nedjelju, pa u ponedjeljak kod pedijatra, pa na Hitnu, pa onda tek kod mene i da je dijete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vrijeme nisu vađeni laboratorijski nalazi" rekla je doktorka.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.