Đakon Dojić za ATV: "Moja kuća je tamo, moja porodica je tamo, moj oltar je tamo, moja služba je tamo i crkva mi je tamo"

  • 30.06.2020. 19:25

"Moja kuća je tamo, moja porodica je tamo, moj oltar je tamo, moja služba je tamo i crkva mi je tamo", počeo je razgovor za ATV đakon Konstantin Dojić.

Ovo je đakon Konstantin Dojić kome je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Šesti dan je sa svojim maloljetnim sinom na graničnom prelazu Ilino brdo. Pošao je porodici u Nikšić gdje godinama službuje ali mu crnogorska policija dalje nije dala. Borimo se kako možemo nije ovo najgora situacija u životu a nije ni najbolja kaže za ATV ovaj đakon. 

"Uručeno nam je rješenje da smo moj trinaestogodišnji sin i ja opanost po jaavno zdravlje jer policija tako tumači zakon da ignoriše činjenicu da mi u Crnoj Gori živimo i ignoriše činjenicu da već osam godina ne može da riješi moj privremeni boravak po osnovu vjerske službe", izjavio je Konstantin Dojić, đakon Sabornog hrama u Nikšiću.

Đakon i njegov sin ostali su pod vedrim nebom, spavaju u autu a ostatak porodice vide na prelazu sa maskama udaljeni od njih 2 metra. Cnogorska vlast je ovu pandemiju iskoristila da se otarasi nepoželjnih grupa stanovništva i zato smo mi sada na ničijoj zemlji kaže Dojić. Činjenica je da svaka država može da radi šta hoćeš a Crna Gora je ovim pokazala da je daleko od moderne, civilozovane i demokratske države poručuje ovaj đakon.

"Ja ne živim u Crnoj Gori zato da bi je okupirao, zato da bi je napao, zato da bi je iskoristio, ja živim iz ljubavi prema duhovnosti toga naroda koji je i moj narod", dodaje Dojić. 

Đakon Dojić kaže da  godinama ne može da dobije crnogorsko državljanstvo ali ni privremeni boravak po osnovu vjerske službe. Nije jedinini 172  monaha, sveštenika i njihove porodice muće ovi problemi u Crnoj Gori.

"Onaj koji je samo tu da služi Bogu on mora da ide ako se nekome ko sprovodi bezakonje porohtije", kaže on.

Đakon ni njegovo dijete nisu prekršili nikakav zakon a ovo je samo dokaz kako se crnogorski režim odnosi prema sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve , stav je većine onih koji se mjesecima bore da tamo sačuvajo sve što je sveto.

Đakonu Dojić ovih dana podrška stiže sa svih strana i sam kaže da mu na ničijoj zemlji ništa ne fali. Najviše su se potrudili odavde iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.