Đacima u Hrvatskoj se uvodi obavezna posjeta Spomen području u Jasenovcu

  • 06.02.2019. 10:51

Računa se da će oko 43 hiljade učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske tokom ove školske godine posjetiti Vukovar u sklopu programa obaveznih posjeta tome gradu.

Kao pilot-projekt ove je godine pokrenuta i posjeta Pakracu, Karlovcu i Kninu, kako bi učenici “učili o vrijednostima Otadžbinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima”. Ali, prema najavi iz Ministarstva nauke i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku - da posjete i Spomen-područje Jasenovac, mjesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu.

"Ministarstvo će u skladu s novim školskim programom građanskog odgoja preporučiti školama posjetu SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske programe", potvrđuju Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.

Sudeći po statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo popularno mjesto školskih posjeta. Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mjesto gdje mladi osvještavaju posljedice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, malen je broj učenika organizovao posjećivao Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posjetilo ih je 15 školskih grupa - osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno bilježe 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4). Godinu prije, Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske, na što je upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković lani upozorio da je riječ o nezadovoljavajućem broju.

Više stranaca

Spominjao je kako je njihova obaveza u saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja pronaći model koji bi osigurao veći broj posjeta školskih grupa. Je li model pronađen, pitali smo Ministarstvo i dobili najavu preporuke o posjeti Jasenovcu, području koje se dosad pokazalo interesantnijim strancima nego Hrvatima: prošle je godine Jasenovac ukupno razgledalo 16.066 posjetilaca, od kojih je 6740 iz Hrvatske i 9326 iz stranih država. Stranci prednjače i po grupnim posjetama, pa je u 2018. spomen-područje na najveći ustaški logor u Drugom svjetskom ratu posjetilo 97 grupa stranih državljana, a samo 27 iz Hrvatske. Najviše grupa stiglo je iz Slovenije (27), Italije (24), SAD-a (9) i Srbije (5).

"Ministarstvo je u dopisu upravniku javne ustanove SP-a Jasenovac istaklo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola, koje u nastavnom planu obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svjetski rat, u okviru školskog programa planiraju i posjete Jasenovcu", kažu u Ministarstvu.

Upravnik SP-a Jasenovac Ivo Pejaković potvrđuje da su na relaciji Jasenovac-Ministarstvo obavljeni razgovori, te da su se predstavnici Ministarstva složili da bi bilo dobro da učenici tokom svog školovanja posjete Spomen područje Jasenovac. Međutim, tokom razgovora nije donesen konkretan plan.

Detaljna priprema

Plan o preporuci Ministarstva da škole posjećuju Jasenovac proizlazi međutim iz novog školskog programa građanskog odgoja koji od jeseni ulazi u sve škole. Jedna od karakteristika tog programa je iskustveno učenje, odnosno povezivanje učioničke nastave s posjetom različitim institucijama i organizacijama. U programu se eksplicitno ne navodi posjeta Jasenovcu, za razliku od na primjer posjeta Saboru ili sudovima.

Takve posjete, stoji u školskom programu ovih dana objavljenom u Narodnim novinama, moraju biti dobro osmišljeni i pripremljeni: trebaju biti primjerene dobi, iskustvu i predznanju učenika. “Ako učenici nisu intelektualno i emocionalno dovoljno zreli, te će posjete doživjeti površno i neće od njih imati veće koristi. Prije same posjete potrebna je detaljna priprema koja uključuje relevantne informacije o instituciji koju se posjećuje, pravila ponašanja i sve što se može predvidjeti, što ovisi o iskustvu učitelja”, piše u programu.

Upravnik SP-a Jasenovac kaže da nije upoznat šta piše u novome školskom programu, ali budu li školama poslate preporuke za posjetu bivšem logoru, to svakako vidi kao korak u dobrom smjeru.

Kako objašnjava Ivo Pejaković, SP Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dijela: posjeta prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilazak Memorijalnog muzeja te radionice s učenicima u prostoru Obrazovnog centra. Program traje oko tri sata.

"Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovu rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje saosjećanja prema žrtvama i zatvorenicima logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i grupe u društvu etiketiraju kao "drugačije" - objašnjava Pejaković.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.