Nakon žigosanja učenika

Divjak: Osuđujem sve izjave direktora škole

10:33, 08.02.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da smatra u potpunosti neprimjerenim izjave direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke škole.

To se odnosi na njegove izjave o slučaju vršnjačkog nasilja, a ona je navela da oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju.

Komentarišući slučaj u kojem je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku koleginicu i kolegu, direktor škole Јozo Dragić je rekao je da nije reč o "posebno teškom djelu" i da je u pitanju bila "samo dječija igra".

"Izjave direktora u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimejrenima. Posebno, jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad škole", rekla je ministarka.

Osim toga rekao je da se "takvi mali incidenti događaju" zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualizovanom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, "učenici s poteškoćama u razvoju".

"Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju. U našem sistemu svi učenici su jednako vrijedni i ravnopravni, a direktori su dužni da takav sistem čuvaju i jačaju", rekla je ona.

Ministarstvo nauke i obrazovanja juče je u tu zadarsku školu uputilo prosvetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i policija.

Načelnik zadarske kriminalističke policije Boro Mršić potvrdio je kako se "stručna služba škole uključila pravovremeno", te da će po okončanju istraživanja o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno tužilaštvo.

Dodao je da je policija obavještenje o događaju primila od medija.