SOA

Direktor hrvatskih obavještajaca u Briselu govorio o Mektićevim lažima

  • 19.10.2019. 15:13

Direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije /SOA/ Daniel Markić izjavio je da je školski primjer lažnih vijesti informacija koju je u martu plasirao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić da SOA pokušava da angažuje radikalne islamiste u BiH kako bi Zagreb imao argumente o terorističkoj opasnosti.

Učestvujući sredinom oktobra u Briselu na Bezbjednosnom simpozijumu Evropske komisije o lažnim vijestima i dezinformacijama, Markić je istakao da su tu lažnu vijest proširili mediji i pojedini zvaničnici u BiH, prenosi hrvatski "Večernji list".

Ovaj list navodi da je portal "Žurnal info", koji "ima dobre veze sa vrhom obavještajno-bezbjednosnih struktura BiH", objavio niz priča i svjedočenja lica iz vehabijsko-selefijskih krugova koje su, navodno, hrvatske bezbjednosno-obavještajne strukture pokušavale vrbovati te uz njihovu pomoć u BiH prebacivati oružje i eksploziv koji bi bili pohranjeni u islamske vjerske objekte i slične ustanove.

"Bezbjednosno-obavještajna struktura Hrvatske odmah je dala do znanja da su i svi svjetski partneri Hrvatske i SOA zaprepašteni takvim potezom Mektića, kao i time što se on uopše i pomislio poigrati u političke svrhe prizivanjem prijetnji islamskog radikalizma", navodi list.

Tada je, podsjeća "Večernji list", SOA poslala poruku da će morati pretpostaviti da su Mektić i "njegovi sponzori u obavještajnoj strukturi BiH tom operacijom ugrozili nacionalnu bezbjednost Hrvatske, ali i BiH".

List navodi da je Mektić doživio da ga za širenje lažnih vijesti prozove Tužilaštvo BiH.

"Pokazalo se da je lansiranje tih nevjerovatnih lažnih vijesti rezultat ličnih nastojanja Mektića da zadrži svoju poziciju, te interesa dijela bošnjačkog vrha i obavještajnih struktura BiH da nadvladaju i udalje neke kadrove Hrvate koji su im smetali", ističe ovaj list.

"Večernji list" navodi da je Markićev primjer bio predmet rasprave u kojoj su učestvovali predsjednik Visoke stručne grupe za lažne vijesti i dezinformacije Medlin de Kuk Baning, šef Kancelarije Rojtersa u Briselu Elister Mekdonald, te profesor na Tehničkom univerzitetu u Darmštatu Irina Gurevič.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм