Sestra je držala 19 godina u zamrzivaču

Detalji stravičnog ubistva: Komšije prenosile zamrzivač, nisu ni sumnjali da je u njemu tijelo

16:58, 26.02.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Tokom velike pretrage kuće u kojoj je pronađen zamrzivač s tijelom Jasmine Dominić prošloga petka istražioci su detaljno pretražili upravo pomoćnu prostoriju nalik šupi u dvorištu kuće. 

Policajci su detaljno pretraživali šupu, tamo je stajao zamrzivač do 2005.

To nije iznenađenje uzmu li se u obzir izjave više mještana Palovca i okolnih mjesta koji su za Međimurske novine kazali da je upravo u šupi stajao zamrzivač u kojoj je prije deset dana pronađeno Jasminino tijelo. Škrinja je, prema tim izjavama, u šupi stajala najvjerovatnije do 2005. godine, kada je premještena u kuću tokom poplava.

Policajci su, dan nakon što je Smiljana Srnec – Jasminina sestra koju policija i DORH sumnjiče za ubistvo – od osumnjičene postala krivac, obavili detaljnu pretragu na adresi Nova ulica 29 u Palovcu. 

Zasad nije poznato jesu li policajci u šupi pronašli predmet kojim je ubijena Jasmina ili neke druge korisne dokaze, ali istražioci su odnijeli nekoliko vreća s raznim stvarima. 

Svjedoci koji su premještali zamrzivač šokirani su jer, po svemu sudeći, premještali Jasminino tijelo.

Svjedoci koji su progovorili za Međimurske novine i ispričali da su premještali zamrzivač zgroženi su i prestrašeni nakon što su saznali da su, dok su pomagali "spasavati" zamrzivač od eventualnog kvara zbog poplave, zapravo, po svemu sudeći, premještali tijelo mrtve Jasmine Dominić. 

Ona je ubijena vjerovatno tokom ljeta 2000., a kada tačno – ne zna se. 

Nova ulica u Palovcu nalazi se blizu potoka Trnave koji je proteklih godina izazivao dosta velike probleme za vrijeme visokoga vodostaja, a bilo je i slučajeva prelijevanja velike vode. Trnava je 2001. godine poplavila Mlinsku, Sportsku, kao i Novu ulicu u Palovcu, upravo onu u kojoj živi i porodicu Dominić. Voda je zaprijetila porodičnoj kući Dominić pa su im u pomoć priskočili vatrogasci iz mjesnog i okolnih DVD-a, kao i mještani, da ne budu uništeni elektronički uređaji.

Svjedoci: Komentarisali smo kako je zamrzivač jako težak te što se u njoj nalazi

Jedan od njih Međimurskim je novinama potvrdio da su tom prilikom u objektu iza porodične kuće podigli zamrzivač na betonske cigle. Drugi je dodao da je prilikom druge poplave vjerovatno zamrzivač iz garaže premješten u kuću. Kada je to tačno bilo, niko ne može sa sigurnošću potvrditi, ali moguće je da se dogodilo u avgustu 2005. godine, otprilike oko 16. avgusta, kada je porodica prijavila Jasminin nestanak.

"Međusobno smo komentarisali kako je škrinja jako teška te što se u njoj nalazi", kazao je jedan od pomagača pri premještaju.

Početkom sedmice Međimurske su novine dobile još jednu potvrdu da se zamrzivač te 2001. godine zaista nalazila u pomoćnoj prostoriji kraj kuće. Prijatelji Jasminina i Smiljanina oca, Martina Dominića kojeg su svi zvali Fred, pomagali su mu jednom prilikom u građevinskim radovima oko pomoćne prostorije – šupe. I tada su morali pomaknuti zamrzivač koji je smetao.

Ljudi koji su pomagali seliti zamrzivač pitali su oca Jasmine i Smiljane zašto ga ne isprazni, njegov odgovor je sablastan.

"Dignuli smo taj zamrzivač, bila je zaista jako teška pa smo Freda pitali zašto nisu prije ispraznili meso, kako bi nam bilo lakše. Odgovorio nam je kratko – da to nije moguće", rekao je svjedok i tako otkrio jedan od najbizarnijih detalja u posve bizarnom slučaju. 

Jasminin i Smiljanin otac je umro 2013. godine, a mnogi su izrazili sumnju da je neko iz porodice morao znati da se u zamrzivaču nalazi tijelo Jasmine Dominić.

Bilo kako bilo, mještani koji su pomagali u premještanju Končarevog zamrzivača koji je neprekidno radio punih 19 godina nisu uopšte slutili kakvu strašnu tajnu on krije sve do 16. februara ove godine, kada je u njemu slučajno otkriven zamrznuti leš u kućnom ogrtaču.

Zamrzivač je otvorio momak Smiljanine kćeri Katarine

Kada je dečko Smiljanine kćeri Katarine, David, čiji je otac inače nekad bio policajac, zamrzivač jedva otvorio zbog dugog perioda neotvaranja i ugledao strašan prizor, kontaktirao je, po svemu sudeći, svima dobro poznatog policajca iz Palovca koji je onda prvi došao na mjesto događaja, a nakon njega i Hitna te druge policijske ekipe. 

Oni su započeli uviđaj nezabilježenog slučaja ubistva i njegova skrivanja, kako od policije tako i od svih drugih, čak 19 godina.

Kako se čini, istražitelje čeka još puno posla da do kraja rasvijetle nezapamćeno ubistvo u Međimurju.