Deklaracijom potvrđena podrška evropskoj perspektivi regiona

  • 06.05.2020. 21:26

EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i poziva na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj virusom korona, navodi se u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na današnjem samitu.

U Deklaraciji usvojenoj na video-samitu EU-zapadni Balkan se navodi da Unija ostaje posvećena podršci regionu u borbi protiv pandemije i njenih posljedica.

Dio Zagrebačke deklaracije odnosi se na paket od 3,3 milijarde evra podrške koju je EU mobilisala za pomoć regionu u rješavaju posljedica krize koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku kasnijem socio-ekonomskom oporavku, ali i paket od 750 miliona evra makrofinansijske pomoći i 1,7 milijardi evra podrške Evropske investicione banke.

Istovremeno, EU prepoznaje i vrijednost podrške koju je zapadni Balkan tokom pandemije pružio svojim susjedima i samoj EU.

EU naglašava da je odlučna da intenzivira svoj angažman sa regionom u svim oblastima i pozdravlja obećanje regionalnih partnera da će se pridržavati evropskih vrijednosti i principa i da će nastaviti sa reformskim procesom.

Unija ponavlja i značaj reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavinu prava, demokratiju, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

"Lideri na zapadnom Balkanu moraju da obezbijede striktno pridržavanje i primjenu fundamentalnih vrijednosti, demokratskih principa i vladavine prava, uključujući i vrijeme dok su na snazi vanredne mjere zbog pandemije", napominje se u tekstu.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesima pomirenja, saradnje i jačanja dobrosusjedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama EU.

Poziva se i na dalje napore s ciljem rješavanja bilateralnih problema zasnovanih na zaostavštini iz prošlosti, a pozdravlja se izbor specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri naglašavaju da se zajedno sa zapadnim Balkanom radi na borbi protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije, kao i na pitanjima migracija, borbe protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem.

"EU očekuje dalje jačanje saradnje u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike", navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

Zagrebačka deklaracija najavljuje i veliki ekonomsko-investicioni plan za region koji će biti predstavljen kasnije tokom godine.

- S ciljem dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou", između EU i zapadnog Balkana - navodi se u zaključku dokumenta.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)