Miodrag Linta

Današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH

  • 17.11.2018. 16:01

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su ustaški pozdrav "Za dom spremni" na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen-ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primjera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.

"Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj. Naime, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju su donijeli presude kojima se "Za dom spremni" smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost", rekao je Linta. 

Osim toga, hrvatsko Ministartvo državne uprave je dalo saglasnost da "Za dom spremni" može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Linta ističe da spomen-ploča na kojoj stoji "Za dom spremni" i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen-područje u Novskoj gdje i dalje stoji. 

"Takvih spomen-ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH", navodi Linta. 

Prema njegovim riječima, posebno je skandalaozna preporuka Savjeta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se "Za dom spremni" može koristiti u posebnim prilikama. 

"Šta tek reći o sramnoj, ali očekivanoj odluci da Hrvatska već više od 20 godina isplaćuje penzije preživjelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama", kaže Linta. 

On smatra da je, takođe, skandalozna ali isto očekivana i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gdje se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima. 
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)