Diplomatska aktivnost Srbije

Dačić: Kongo podržava Beograd po pitanju Kosmeta

17:26, 19.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Kongo ima potpuno razumijevanje za poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije, zalaže se za princip nepovredivosti granica i nedvosmislemo podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, rekao je danas ministar za komunikacije i medije Konga Lamber Mende Omalanga.

Omalanga je na sastanku u Beogradu sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem istakao da se Kongo zalaže za ekonomsku saradnju sa Srbijom i da ova posjeta upravo treba da bude korak ka tom cilju. 

On je istakao da se osjeća posebno počastvovan jer se nalazi u gradu gdje je održana Prva konferencija nesvrstanih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Dačić je upoznao sagovornika o poziciji Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu Konga po ovom pitanju i obavijestio o pregovorima koji se vode u Briselu. 

On je rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Kongom u svim oblastima, trgovinskoj razmjeni, obezbjeđivanju stipendija za studente iz Konga, kao i saradnju u oblasti nauke i sporta. Dačić je podsjetio ministra iz Konga da je Srbija ponosna na istoriju odnosa dvije zemlje i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije. 

On je istakao da Srbija baštini jugoslovensku politiku prema cijeloj Africi i dodao da je u bivšoj SFRJ održana prva konferencija nesvrstanih zemalja, kao i da je Srbija 25. maj proglasila za Dan prijateljstva s narodima Afrike.