Referendum u Makedoniji

Da li će Makedonci podržati sporazum sa Grčkom?

08:07, 30.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Građani Makedonije glasaće danas na referendumu o sporazumu između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija.

Pitanje na koje će se građani izjasniti glasi - "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?". 

Da bi referendum uspio, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan, a pravo da glasa ima više od 1,8 miliona građana. 

Referendumska kampanja zvanično je pokrenuta 10. septembra, a nosilac je Skupština Makedonije. U parlamentarnoj kampanji učestvovao je 71 poslanik iz svih parlamentarnih grupa, osim opozicione stranke VMRO-DPMNE. 

Poslije referenduma, Makedoniju čeka promjena Ustava, za koji vladajuća koalicija, za sada, nema potrebnu većinu, a slična je situacija i u Grčkoj, gdje bi parlament početkom 2019. godine trebalo da ratifikuje sporazum sa Skopljem. 

Uoči referendumske tišine, koja je stupila na snagu u ponoć sa četvrtka na petak, makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da izađu na referendum i glasaju "za" priključenje te zemlje EU i NATO, kao i za sporazum sa Grčkom o novom imenu, dok je predsjednik Đorđe Ivanov iz NJujorka pozvao građane da ne izađu na referendum. 

Iako se spekulisalo da će pozvati na bojkot referenduma, najveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO-DPMNE poziva građane da glasaju po svojoj savjesti. 

Skoplju i Atini je trebalo 27 godina da se dogovore o imenu Makedonije, odnosno da njen zvanični naziv bude Sjeverna Makedonija. 

Međutim, i jednu i drugu zemlju tek čekaju teški zadaci, za koje, za sada, nemaju potrebnu većinu.