Nož u leđa Srbima

Crnogorski oficir usred Knina na proslavi "Oluje" uz Gotovinu i Markača

  • 05.08.2018. 16:12

Na društvenim mrežama kao bomba odjeknula je informacija da je oficir Vojske Crne Gore prisustvovao proslavi godišnjice akcije “Oluje” u Kninu. Snimak sa hrvatske nacionalne televizije, na kome se vidi vojno lice sa obilježjima Crne Gore prošririo se brzinom munje. Prema saznanjima medija, na proslavi "Oluje" u Kninu, našao se crnogorski oficir Ivan Mašulović.

Pojavljivanje ovog oficira na proslavi "Oluje" u Kninu izazvalo je niz negativnih reakcija, navodi Srpskainfo.com. Taj detalj, među prvima, podijelili su crnogorski političari Nebojša Medojević i Slaven Radunović.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene nazvao je taj postupak - izdajničkim.

"Oficir Vojske Crne Gore na proslavi ratnih zločina protiv srpskog naroda u akciji “Oluja”. Kao etnički Crnogorac i borac za suverenu Crnu Goru od 1989. godine, danas osjećam stid zbog izdajničkog postupanja marionetske Vlade Crne Gore. Zlo vrijeme. Ali sve prolazi, a istina ostaje", napisao je Medojević.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović napisao je na Fejsbuku da je prisustvo crnogorskog oficira na proslavi “Oluje” dokaz da “aktuleni režim kad dotakne moralno dno, počne da kopa kako bi se spustio još niže”.

"A i nakon toga bojažljivo gleda okolo, očekujući znak odobravanja od onog kome se dodvorava", napisao je on, prenosi Blic.

Dalje je nastavio oštro da kritikuje Crnu Goru nazivajući je otjelotvorenjem “Sekuline, Pavelićeve i Musolinijeve NDCG”.

"Ova Crna Gora nema ništa sa onom na čiju se slavu i tradiciju poziva. Crna Gora koja se gradi na antisrpstvu i koja slavi progon 250 hiljada srpskih civila ne služi svojim državljanima na čast, nego za bruku", poručio je Radunović.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta zapitao se “da li je ovo oficir vojske Montenegra na ustaškom piru u Kninu, gdje se slave zločini, genocid nad srpskim narodom, protjerivanje 250 hiljada ljudi, klanje civila, gdje se veličaju Pavelić, Luburić, Francetić…”

Uslijedile su i zvanične reakcije iz Crne Gore. Nova srpska demokratija (NSD) najoštrije osuđuje čin veleizdaje oficira Vojske Crne Gore Ivana Mašulovića i onih koji su ga poslali da u Kninu u Hrvatskoj prisustvuje proslavi zločina nad srpskim narodom u Republici Srpskoj Krajini, prenosi Srna.

Portparol NSD-a Marko Kovačević rekao je da je crnogorska vlast toliko daleko otišla da je odlučila da naruši vječni počinak stradalih iz Crne Gore u hrvatskom logoru "Lora" u tom istom ratu. 

Kovačević je istakao da su stravična mučenja vojnika iz nikšićko-šavničke grupe u "Lori" danas dobila "amin" od režima u Crnoj Gori koji je oficira vojske Crne Gore Ivana Mašulovića poslao da stane uz rame sa Antom Gotovinom i Mladenom Markačem. 

"Otišao je Ivan Mašulović da se zahvali onima koji su kidali uši i vadili oči našim vojnicima koje je ova ista država poslala u rat protiv onih kojima je danas poljubio skute", ocijenio je Kovačević. 

On je napomenuo da je cijelu manifestaciju u Kninu, kojoj je prisustvovao Mašulović, pratila ustaška ikonografija i zastave na kojima je izvezen ustaški pozdrav "Za dom spremni", te ocijenio da se nije dugo čekalo da Duško Marković pokaže da je srpski patrijarh bio u pravu kada je Crnu Goru u kojoj je on premijer uporedio sa NDH. 

Kovačević je poručio da Srbi u Crnoj Gori sada znaju sa kim imaju posla i da nisu zabrinuti.

 

(Foto: HRT)

Тагови: