Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Crnogorski ministar: Država neće oduzimati manastire

  • 17.01.2020. 10:13

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da država neće otimati manastire, već da želi da to pitanje uvede u red i riješi na moderan način, kao sve evropske države.

"Nadam se da će se Mitropolija crnogorsko-primorska dozvati pameti i da će vidjeti da Zakon nije usmjeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori", rekao je Bošković za Televiziju Crne Gore.

On je ocijenio da se litije i molebani SPC koji se održavaju širom Crne Gore koriste kao negacija Crne Gore kao nezavisne države.

Bošković je, komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i dešavanja koja su uslijedila nakon njegovog usvajanja, rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

"Imali smo izjave pojedinaca koji govore da će se Crna Gora kad-tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je kampanja usmjerena protiv Crne Gore", rekao je Bošković.

On je poručio da je Zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o osnovnom ugovoru.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.