Tivat i Podgorica

Crnogorski aerodromi na prodaju, vlada veliko interesovanje

16:53, 03.05.2019.
Thumbnail
Usvajanje koncesionog akta za aerodrome Podgorica i Tivat očekuje se odmah poslije praznika, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković.

On je kazao da je taj proces praktično finalizovan, pri čemu je pripremljen kvalitetan dokument koji će, prije svega, da zaštiti interese države.

"Interesovanje kompanija je zaista veliko. Radi se o kompanijama iz Indije, Južne Koreje, UAE, Turske, Francuske i Njemačke. Ranije najavljeno usvajanje koncesionog akta je odloženo, jer su neki oponenti insistirali na detaljima koji nisu bili suštinski, ali smo htjeli da zadovoljimo tu, možda, sujetu ili oponiranje procesu", rekao je Nurković u intervjuu agenciji Mina.

On je podsjetio da su nedostajali izvještaji eksterne revizije za četiri godine, kao i analiza tržišne cijene aerodroma Podgorica i Tivat, koji su sada završeni.

Nurković je rekao kako se nada da će biti u situaciji da odaberu kvalitetnog operatera i kompaniju ili konzorcijum koji će izgraditi te aerodrome u skladu sa potrebama turističke privrede i građana.

On je, govoreći o stavu Ministarstva povodom situacije u nacionalnom avioprevozniku Montenegro erlajnsu, kazao da su “otežani uslovi u kojima to preduzeće posluje i ima dubioze iz prethodnih perioda, ali cijenimo njegov značaj”.

"Ako bismo gledali ulaganje i efekte koje imaju građani i privreda od njenog poslovanja, onda toj kompaniji treba pomoći da opstane na tržištu. Međutim, situacija je takva da se moraju donijeti neke odluke", smatra Nurković i dodaje da postoji više opcija, koje se odnose na rješavanje problema i dugova iz prethodnog perioda, uvođenje stečaja i sanaciju prethodnih dubioza, kao i privatizacija.

"Sve te opcije su u igri i Vlada će donijeti odluku u najvećem interesu države i građana. Razmišljamo o svim aspektima, kako posljedicama gašenja tako i benefitima ako nastavi da radi", rekao je Nurković.

(Mina)