Ustaški zločin

Crni dan za Banjaluku: Prije 78 godina ubijeno 2.315 Srba

  • 30.01.2020. 09:10

Zločin organizovao ustaški stožernik Viktor Gutić, a izvršili pripadnici zloglasne "Pavelićeve garde", koje su predvodili natporučnik Josip Mislov i kapelan banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Filipović Majstorović, koji je nakon ovog zločina postao komandant jasenovačkih logora, gdje su ga prozvali "Fra Sotona".

U banjalučkom naselju Drakulić u nedjelju, 2. februara, biće obilježeno 78 godina od jednog od najstrašnijih ustaških zločina nad srpskim stanovništvom u kojem je, u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, hladnim oružjem ubijeno 2.315 Srba, među kojima 551 dijete.

Tim povodom biće služeni litugija i parastos, te položeni vijenci na spomenik žrtvama.

Najveći ustaški zločin u toku Drugog svjetskog rata na području Banjaluke počinjen je 7. februara 1942. godine u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, ističu za Srnu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Toga dana, od 4.00 časa ujutro do 14.00 časova, ustaše su hladnim oružjem, praktično bez ijednog ispaljenog metka, zvjerski ubile 2.315 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Ubijeni su bez obzira na dob - od djece u kolijevkama do bespomoćnih staraca u posteljama.

U Ministarstvu podsjećaju da je ovaj zločin organizovao ustaški stožernik Viktor Gutić, a izvršili pripadnici zloglasne "Pavelićeve garde", koje su predvodili natporučnik Josip Mislov i kapelan banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Filipović Majstorović, koji je nakon ovog zločina postao komandant jasenovačkih logora, gdje su ga prozvali "Fra Sotona".

Istoričar Goran Latinović navodi da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ započela politiku genocida nad Srbima već u aprilu 1941. godine, a ideološku osnovu te genocidne politike činili su učenje Rimokatoličke crkve i hrvatska pravaška ideologija iz 19. vijeka.

"Trebalo je stvoriti etnički i vjerski `čistu` hrvatsku državu sa granicom na rijeci Drini. U NDH je živjelo oko 1.850.000 Srba i činili su gotovo trećinu njenog stanovništva. Hrvatski ministri su potpuno otvoreno govorili da trećinu Srba treba ubiti, trećinu protjerati i trećinu prevesti u rimokatolicizam i pretvoriti u Hrvate", napominje Latinović za Srnu.

On kaže da su s ciljem sprovođenja genocidne politike, vlasti NDH organizovale logore za istrebljenje Srba, ali i cijeli niz zločina nad srpskim stanovništvom - na kućnom pragu.

Latinović je naveo da se jedan od najbrutalnijih takvih zločina desio 7. februara 1942. u selima kod Banjaluke. To je bio najmasovniji pojedinačni zločin nad Srbima izvršen u jednom danu izvan logora za istrebljenje.

On naglašava da je zločince predvodio fratar Miroslav Filipović Majstorović iz samostana Petrićevac, a ustaški stožernik Viktor Gutić najavljivao je od proljeća 1941. šta čeka pravoslavne Srbe u Banjaluci i Krajini.

"Jedna od prvih žrtava ustaškog režima bio je episkop banjalučki Platon Jovanović", napominje Latinović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić navodi za Srnu da je u Drakuliću, Motikama, Šargovcu i rudniku Rakovac za vrijeme NDH počinjen strašan zločin nad Srbima koji u prošlom vremenu nije bio sankcionisan zbog čega kod srpskog naroda uvijek postoji opravdan strah da će biti ponovljen.

"NDH je imala namjeru da srpsko uvo ne postoji na ovim prostorima. Poznata je njihova krilatica - trećinu Srba pobiti, trećinu prekrstiti, a trećinu raseliti", ističe Savčić.

On smatra da mlade generacije u Republici Srpskoj danas moraju spoznati prošlost da bi imale perspektivu u budućnosti. Prema njegovim riječima, danas se ljudima izriču presude za navodni ratni zločin, iako ti ljudi nemaju nikakve veze sa zločinom.

"Ako nema istine i pravde onda nema ni budućnosti na ovim prostorima", upozorava Savčić.

Sedamdeset osam godina od ustaškog zločina nad Srbima u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac obilježava se na republičkom nivou u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Program obilježavanja počinje u nedjelju u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen parastos ubijenim Srbima i položeni vijenci, dok je za 12.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином