Crna Gora: Zabrana putovanja ka i iz zaraženih zemalja

  • 10.03.2020. 16:41

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je danas da su zabranjena putovanja u najviše pogođena područja virusom korona - Italiju, Španiju, kinesku provinciju Hubej i Južnu Koreju, kao i ulazak stranaca iz tih zemalja u Crnu Goru, dok će crnogorski državljani koji su se vratili iz njih biti u kućnom karantinu 14 dana.

"Odlaže se odlazak ekskurzija u inostranstvo, a sportski događaji biće održavani bez publike. Pooštrena je granična kontrola iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze virusom korona. Zaposleni u zdravstvu neće imati dozvoljen odlazak na odmore ili usavršavanje u inostranstvo do daljeg", naveo je Hrapović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Hrapović je, predstavljajući novi set mjera radi sprečavanja virusa korona u Crnoj Gori, rekao da se preporučuje prekid većih javnih okupljanja.

"Svi sa respiratornim problemima neka ne dolaze u bolnicu već pozovu telefonom, a ljekari će ih posjetiti kod kuće", napomenuo je Hrapović i dodao da je iz "MonteFarma" naručeno više od 400.000 hirurških maski.

On kaže da i Crnoj Gori prijeti gotovo izvjesna pojava virusa korona.

Epidemiolog Senad Begić istakao je da se pod nadzorom nalazi 371 lice u Crnoj Gori, a testirano je 39, te da borba protiv novog virusa korona nije dužnost samo zdravstvenog sistema, već i lične društvene odgovornosti.

"Nijedan sistem bez angažovanja cijelog društva ne može izaći na kraj sa ovim virusom. Maske za zdrave osobe bez simptoma nemaju nikakav učinak u sprečavanju obolijevanja - ona ima smisla ako je koristi zaražena osoba jer se na taj način zaražene kapljice šire na manju površinu", objasnio je Begić.