30 miliona evra za 67 oklopnih vozila

Crna Gora ulaže milione u vojsku

21:50, 15.12.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. kreditno zaduži 30 miliona evra za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Prijedlogu zakona o budžetu.

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom prijedlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona evra kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine.

U vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Takođe, prenosi RTCG, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

"Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane", piše u dokumentima.

Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona evra za nabavku tri višenamjenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija.