Podgorica

Crna Gora: Policija spriječila planiranu likvidaciju, istraga pod oznakom "tajno"

  • 28.01.2021. 07:52

Podgorička policija u srijedu je spriječila još jednu planiranu likvidaciju, javlja Dan.

Kriminalistička policija imala je operativna saznanja da jedno bezbjednosno interesantno lice, navodno, priprema izvršenje najtežih krivičnih djela, prenosi portal CdM.

Kako saznaje Dan, u Podgorici, u blizini železničke stanice, policija je zaustavila vozilo „golf” u kojem se nalazio eksploziv razorne moći koji je bio namijenjen za likvidaciju.

Policija provjerava da li je riječ o nastavku rata klanova.

Osoba iz automobila je privedena radi saslušanja.

Istraga je pod oznakom „tajno”, zbog čega javnosti nije poznato ko je bio meta napada, eventualni nalogodavac i izvršilac.

Auto je preuzeo Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Policija, u saradnji sa tužilaštvom, sprovodi brojne preventivne istrage i akcije kojima je od početka 2020. do decembra 2020. godine spriječeno 13 likvidacija koje su planirale kriminalne organizacije iz naše zemlje.

Prema ranijim evidencijama policije, od 2015. do 2019. spriječeno je 39 ubistava.

Tokom 2015. godine spriječeno je pet likvidacija, a zatim je 2017. godine policija osujetila jedno planirano ubistvo. Sedam lica su bila meta ubistva 2017. godine, koja nisu izvršena jer su nadležni uspjeli da reaguje prije ispaljenih hitaca.

Zatim, naredne godine, 2018, spriječena je 21 planirana likvidacija, a 2019. policija je svojim saznanjima i aktivnostima tokom prvih šest mjeseci te godine spriječila pet likvidacija.

Od 2015. godine na teritoriji Crne Gore desio se niz likvidacija povezanih sa ratom između „kavčana” i „škaljaraca”, u kojima je dosad ubijeno skoro 50 osoba.

Za likvidacije u ratu ova dva kriminalna klana iz Kotora uglavnom su korišćeni automatsko oružje ili plastični eksploziv.

Prosječna cijena oružja, prema dostupnim podacima, u zemljama zapadnog Balkana kreće se od deset eura za ručnu bombu do 150-400 evra za pištolj. Poluautomatske puške koštaju između 150 i 300 eura, a automatske od 200 do 400 eura.

Cijenu diktira kako težina same nabavke i isporuke, tako i transporta oružja ili eksploziva. Plastični C4 eksploziv košta između 1.500 evra i 4.000 evra po kilogramu. Do 1991. samo četiri zemlje, u ključujući i bivšu Jugoslaviju, proizvele su ovu vrstu eksploziva.

Kriminalci u Crnoj Gori vrlo često koriste plastični eksploziv, posebno za dizanje u vazduh vozila u kojima su njihove mete.

Obračuni crnogorskih kriminalnih klanova iziskuju ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije.

Ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakriju tragove nabavke tog oružja ili eksploziva, ko je posrednik, a ko glavni izvor.