Crna Gora: Obezbijeđeno 600.000 vakcina do kraja juna

  • 09.04.2021. 19:38

Vlada Crne Gore obezbijedila je oko 600.000 doza vakcina protiv virusa korona do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika, saopštio je crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera, naveo da to omogućava određenu dinamiku vakcinacije stanovništva, što je jedan od ključnih faktora za turističku sezonu.

Prema riječima Milatovića, Crna Gora bilježi najveći procenat oporavljenog stanovništva u Evropi, odnosno oko 15 odsto.

"Procjena je da je još nekoliko hiljada ljudi preležalo virus", naveo je Milatovića.

Milatović je rekao da se jedino u Crnoj Gori bilježi snažan pad broja novih slučajeva u poređenju sa nekim konkurentnim tržištima kao što su Kipar, Turska, Hrvatska i Grčka.

"Nakon imunizacije i epidemiološke situacije, dolazimo do snažne podrške Vlade tursitičkoj privredi od sedam miliona evra. Tu su subvencije kamata na reprogram postojećih kredita, subvencije zarada za turističku privredu od deset miliona evra", rekao je Milatović.

On je rekao da su najavljeni letovi iz petnaestak zemalja za tivatski areodrom i isto toliko za Podgoricu.

"Radi se na finiširanju kreiranih zdravstvenih protokola. Dolazak turista biće potpomognut 1. juna kada treba da startuje nova avio-kompanija", naveo je Milatović.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Radica Raičević rekla je da je prvu dozu vakcine primilo 35.290 stanovnika, a drugu dozu 6.082.

Na sajtu o virusu korona /covidodgovor.me/ navedeno je da je to 5,7 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Ministar zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović rekla je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori bolja, kao i da je na nivou države popunjeno 67 odsto bolničkih kapaciteta.

Na pitanje da li će građani kada počne masovna imunizacija moći sami da biraju vrstu vakcine, Bojovićeva je odgovorila da određeni broj pacijenata, zavisno od svog kliničkog nalaza, neće biti u situaciji da bira vakcinu.

Na pitanje da li će 20. aprila stići drugi kontigent kineskih vakcina, ona je rekla da će se u narednih nekoliko dana znati precizan datum.

"Što se tiče 200.000 kineskih vakcina, ne očekujemo da izađemo iz termina koji je predviđen", rekla je Bojovićeva.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku vakcine su nešto najvrednije što svaka zemlja potražuje i uvijek treba biti oprezan sa konkretnim datumom.

"Očekujemo početkom sedmice informaciju iz Rusije vezano za sljedeći kontigent vakcina "Sputnjik V", kao i u intervalu od desetak dana sljedeći kontigent "Astra Zeneka" vakcina u okviru "Kovaksa"", navela je Bojovićeva.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.