Pripremaju inicijativu

Crna Gora namjerava tražiti ratnu odštetu od Srbije za “aneksiju” 1918. godine

15:27, 09.11.2018.
Izvor: avaz
Thumbnail
Crnogorski pokret priprema inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti osnivanje komisije koja će se baviti nadoknadom štete Crnoj Gori.

Naime, traži se “obračun i nadoknada štete Crnoj Gori koja je uzrokovana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svjetskom ratu i aneksijom 1918. godine”.

Kako prenosi podgorička Pobjeda, inicijativu će ovaj pokret uputiti predsjednicima države, vladama i skupštinama Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Matici srpskoj.

U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti naredne srijede u Podgorici navodi se da su “srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje”.

– Akti na kojima se temeljilo njihovo djelovanje, djelovanje Privremenog centralnog odbora, Izvršnog odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i doneseni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posljedice podložne revizij – saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.