Amfilohije Radović

Crna Gora ide u provaliju od kad je srušena Njegoševa kapela

  • 06.01.2019. 10:00

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je Crna Gora "krenula u provaliju" od kada je srušena Njegoševa kapela na Lovćenu, koja mora biti vraćena kako bi "zacijelile duboke rane među narodom i u državi".

Mitropolit Amfilohije očekuje da će se to desiti već ove godine i da će biti prvi koji je nositi kamen na Lovćen, a onda za njim i svi Cetinjani. 

On je poručio da treba obnoviti Crkvu Svetog Arhangela na Prevlaci i vratiti Crkvu Svetog Petra na Lovćen. 

"Neka mauzolej na Lovćenu ostane, on nikome ne smeta, ali prije njega ima divno mjesto na kome se crkva može vratiti u onakvom obliku kakva je oduvijek i bila, sa svakim kamenčićem", rekao je mitropolit Amfilohije za podgorički "Dan". 

Prema njegovim riječima, tek tada će se Crna Gora i Crnogorci okrenuti jedni drugima, zajedništvu i svemu što je dobro. 

"To nam želim za ovaj Božić", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. 

On naglašava da bi volio da Crna Gora ove godine povuče priznanje Kosova i smatra da bi to trebalo da bude zadatak vlasti u Podgorici. 

"Crna Gora koja na rušenju crkve gradi svoju budućnost, nema nikakve veze sa krštenom Crnom Gorom kralja Nikole. Ja sam za Crnu Goru kojoj pripadaju Prizren i Peć, a ne za skraćenu Crnu Goru čija ju je vlast obezbožila. Oteta je crkvena imovina 1945. godine, a sad ovi novi `titoisti` hoće da oduzmu i hramove, navodno su pripadali Crnoj Gori. Kojoj Crnoj Gori?", pitao je vladika. 

On je ocijenio da je nacrt zakona koji je bio donesen u duhu otimanja imovine Crkve prevaziđen i da se to nikad neće ostvariti, jer je to neprihvatljivo u Evropi, ka kojoj stremi Crna Gora, kao i u Americi. 

Mitropolit Amfilohije tvrdi da je Crna Gora jedina država koja ne dozvoljava zakon Božiji i vjeronauku u školama, ali da ne gubi nadu da će se to promijeniti. 

"Nadao sam se u sadašnjeg ministra, koji je musliman, da će, ako ima straha od Alaha, biti prilike da se uvede vjeronauka u škole. Međutim, izgleda da on nema straha ni od Alaha ni od sudnjeg dana, ali ja i dalje imam nadu da će to biti jednom i da će se u škole vratiti zakon Svetog Petra. Ako tu djecu ne vaspitavamo u duhu bogoljublja i bratoljublja, kako da očekujemo boljitak", dodao je mitropolit Amfilohije. 

On smatra da priznanje autokefalnosti, odnosno nezavisnosti takozvane Ukrajinske pravoslavne crkve nije bila dobra odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок