Litije i molebani

Crna Gora i večeras na nogama: Na ulicama sve više naroda

  • 16.01.2020. 19:30

Više hiljada građana Berana i danas je litijom i molebanom u manastiru Đurđevi Stupovi protestvovalo zbog kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Učesnici su se okupili u centru grada, odakle su nastavili do tri kilometra udaljenog srednjovjekovnog manastira, a njima se pridružilo i nekoliko stotina mještana sela Polica i Dapsići.

U gradu na Limu, gdje je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke traju protesti protiv spornog zakona koji je usvojila Skupština Crne Gore 27. decembra.

Od kada su članovi Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori pozvali na mir, nije zabilježen nijedan incident.

Žabljačani su i večeras, nakon molebana u Crkvi Svetog Preobraženja, krenuli u litiju ulicama tog grada, gdje se svakodnevno održavaju ovi skupovi protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nekoliko desetina mještana mojkovačkog sela Prošćenje krenulo je oko 15.00 časova pješke na moleban u Hramu Hristovog rođenja u Mojkovcu.

Oni će se priključiti ostalim Mojkovčanima, među kojima su djeca predškolskog uzrasta, ali i sedamdesetogodišnjaci, koji će biti učesnici litije u znak neslaganja sa Zakonom o slobodi vjerosipovijesti.

 

Molebani se u Mojkovcu, kako i u većini crnogorskih gradova, održavaju svakog četvrtka i nedjelje, a u litijama, koje se organizuju nakon molitve, učestvuje oko 1.000 građana.

Vjernici su se okupili i u Tivtu, gdje litiju predvodi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije, nakon molebana koji će biti u Crkvi Svetog Save.

Litije su večeras zakazane i u Podgorici, Nikšiću, Spužu, a predvodiće ih vladike SPC u Crnoj Gori.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.