Crna Gora brani svetinje na Bogojavljenje

  • 19.01.2020. 21:36

Građani Crne Gore i večeras su izlašli na ulice kako bi šetnjom i molitvom izrazili protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Žabljak

Stanovnici Žabljaka prvi su se, uprkos jakoj zimi i snijegu, i večeras okupili u litiji, noseći ikone, crkvene barjake i transparente na kojima piše “Samo sloga svetinje spašava”.

Pljevlja

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima.

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicama grada, iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koje je pročitano na raskrsnici kod zgrade opštine, ocijenjeno je da je Vlada donošenjem Zakona protiv Srpske pravoslavne crkve iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana sa sve ministrima i drugim velikodostojnicima koji vrše vlast u ovoj državi strovaliti i urušiti na putu bez povratka.

Budva

Više hiljada ljudi i večeras je bilo u litiji koja je prošla budvanskim ulicama od starogradske crkve Svete Trojice do crkve Svete Petke. Nakon molebana koje je služilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, litija je krenula glavnim bulevarom predvođena sveštenicima. U litiji je bio i predsjednik opštine, Marko Carević.

Noseći trobojku na kojoj je pisalo “Budva”, okupljeni su uzvikivali: “Milo, lopove, ne damo svetinje”.

Bar

Veliki broj građana prisustvovao je i večerašnjoj litiji u Baru, a okupljeni su tokom šetnje gradskim ulicama uzvikivali: “Ne damo svetinje”.

Kolašin

Oko dvije hiljade Kolašinaca učestovalo je večeras u litiji, kojim su ponovo izrazili neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Litiji, koju je predvodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, prethodio je moleban u crkvi Svetog Dimitrija.

Plužine

U Plužinama je danas u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a ulicama varoši je nakon molebana prošla litija koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, u pratnji velikog broja vjernika.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.