Donacije za samohrane roditelje

Članovi Živog zida dijele novac građanima u Zagrebu

  • 03.03.2019. 13:56

Stranka Živi zid već duže vrijeme po hrvatskim trgovima građanima dijeli novac u kešu. Riječ je o, kako tvrde u Živom zidu, 500 kuna donacije za samohrane roditelje, a tako je bilo i danas u Zagrebu.

U političkoj istorije Hrvatske više je slučajeva kada su stranke donirale svoje birače, poput koncerata, besplatne hrane i pića te raznih poklona, ali ovo je, koliko je poznato, prvi put da se novac biračima dijeli u kešu i to na ulici, prenosi Index.hr.

"Novac izdvajamo iz budžeta stranke, ali i plata naših poslanika. Stranka se finansira iz državnog budžeta i u manjoj mjeri iz članarina i donacija. Poznato je da Živi zid svake godine veći dio svojih sredstava donira građanima, ovo je prvi put da to radimo u kešu", objašnjava sekretar Živog Zida Tihomir Lukanić, dodajući kako postoji tačna evidencija kome je namijenjen taj novac.

Lukanić tvrdi kako postoji spisak roditelja koji su dobili novac.

"Postoje ugovori o donacijama koje su roditelji potpisali i koje smo dužni dati reviziji. Postoji i sistem provjere. Svaki roditelj dobije 500 kuna, a do sada smo podijelili oko 100.000 KN. Nismo još gotovi jer do svakog roditelja treba doći, što je odužilo proces, ali svi će doći na red", kaže Lukanić za Index.

Na upit smatra li kako bi Živi zid mogao imati problema zbog činjenice da doslovno dijele keš građanima, Lukanić odgovora kako ne očekuje poteškoće.

"Kontaktirali smo Reviziju uoči početka akcije, Poresku upravu i Ministarstvo finansija. Oni međusobno nisu usklađeni i zapravo su nam dali dosta različite informacije jer to niko nikada nije radio. Vjerujemo da su građani iznad birokratije", kaže Lukanić na kraju.

Ni Državna kancelarija za reviziju, čini se, ne vidi ništa sporno u tome da stranke dijele novac biračima na ulici. Kažu kako političke stranke nisu obvezne o svojim akcijama isplata dobrovoljnih priloga, odnosno donacija, obavijestiti Državnu kancelariju za reviziju.

"Ako se isplata dobrovoljnog priloga obavlja u skladu s godišnjim programom rada i finansijskim planom političke stranke, tada je ta aktivnost dopuštena", kažu iz Revizije, dodajući kako oni svoje mišljenje izražavaju samo u postupku revizije.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина