15 članova bi moglo biti izbačeno

Članovi HDZ-a razmjenjivali srbomrzačke poruke, slijede izbacivanja

  • 11.11.2019. 21:22

Prema pisanju 24sata.hr najmanje 15 članova HDZ-a će izletjeti iz stranke zbog širenja govora mržnje, ali i pozivanja na glasanje protiv kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović.

HDZ-ovci su u zatvorenim grupama na mobilnim aplikacijama Viber i WhatsApp raspravljali o politici, ali mnogi su i prešli granicu: “Što mu fali? Metak u čelo”. “Dragi prijatelji, vi niste racionalni. Vi znate koje bi opterećenje za proračun bilo zatvoriti tu gamad. Puno jeftinija metoda je ‘leđnog plivanja’ niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno”.

Ovo su samo neke od poruka koje su neki HDZ-ovci pisali u zatvorenim grupama na mobilnim aplikacijama. Neki su otvoreno pozivali da se glasa za Miroslava Škoru, a ne za službenu kandidata HDZ-a, što je protivno statutu stranke.

'Želimo to brzo završiti'

"Onaj koji je član HDZ-a, glasaće za kandidata HDZ-a. Ko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata", rekao je Plenković.

Vrijeđali su i Milorada Pupovca kao koalicijskog partnera, a bilo je spominjanja i nabijanja na kolac.

Kako 24sata.hr saznaje, većina onih koji su otkriveni kao takvi komentatori dolaze iz Zagreba.

Plenković je objasnio kako će zadužiti županijske organizacije da takve svoje članove pošalju na Časni sud stranke. A oni odlučuju o izbacivanju. Međutim, još se nije dogodilo da Časni sud zauzme stav suprotan predsjedništvu.

"Odluka o sankcijama bila je jednoglasna. Svima je u cilju da to obavimo brzo i da se ne dopuste takve poruke. Sigurno neće biti sankcionisan niko ko je kritikovao vodstvo stranke kroz politički stav jer je to sloboda govora. Ali svi koji su širili mržnju i pozivali na glasovanje za druge kandidate moraju van. Moramo pokazati gdje su naše vrijednosti i da ti ljudi štete ugledu stranke", rekao nam je nakon dvosatnog sastanka predsjedništva jedan od članova koji je za sankcije.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм