Ruski ambasador u Beogradu

Čepurin: Krim je Rusija, Kosovo je Srbija

  • 12.06.2018. 07:27

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da postoji mogućnost da se Rusija "još dublje uključi" u rješavanje kosovskog problema.

Čepurin je u autorskom tekstu za list "Politika" od utorka povodom Dana državnosti Rusije, ocijenio da se Beograd, kada je Kosovo u pitanju, "nalazi pred ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca", a da je Moskva bila i da će biti na strani Srbije.

"Naš stav ostaje nepromijenjen - podržaćemo onu odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor - Rezolucija Savjeta bezbjednosti", naveo je ruski ambasador.

On je istakao da se u posljednje vrijeme neopravdano izvode paralele između Kosova i Krima, jer su to "dvije potpuno različite priče", s obzirom na to da se Krim odvojio u skladu sa Deklaracijom UN-a iz 1970. godine. 

"Pitanje Krima je zatvoreno, definitivno. Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje", ocijenio je Čepurin. 

Govoreći o dobrim odnosima dvije zemlje, on je naveo da oni datiraju od nastanka ruske države u 10. vijeku i dodao da se oni sada temelje na odnosima od povjerenja rukovodstva država, ekonomskim vezama i viševijekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм