Politika u svakoj pori društva

Čak 700 hiljada građana u džepu ima člansku kartu SNS-a

09:32, 05.07.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Svaki sedmi stanovnik Srbije ima u džepu člansku kartu neke od partija, a najviše ih je u SNS-u, pišu Novosti.

Najbrojniji su naprednjaci, kojih ima oko 700 hiljada i koji su posljednjih godina dobijali povjerenje najviše birača, pa zato imaju i sve više članova.

U Partiji ujedinjenih penzionera Srbije tvrde da ih je oko 120 hiljada, dok su i socijalisti sakupili preko 100 hiljada članova. 

Radikala ima oko 45 hiljada, a na spisku onih koji su izabrali člansku kartu Demokratske stranke je 50 hiljada građana, u Socijaldemokratskoj partiji Srbije je 25 hiljada, Srpski pokret obnove ima 20 hiljada članova, a Savez vojvođnskih Mađara 10 hiljada, navodi list. 

"Naši članovi su u najvećem broju penzioneri, ali imamo i aktiv mladih i žena, kojih je pet do sedam hiljada. Naplaćujemo članarinu od 120 dinara godišnje. Opštinski i gradski odbori imaju pravo da članove oslobode plaćanja ako su im penzije malo. Tako da značajan dio naših članova i ne daje za članarinu", kaže Momo Čolaković iz PUPS-a. 

Radikali takođe vode preciznu evidenciju. 

"Imamo spisak na kojem se nalaze svi koji su ikada pristupili SRS-u i tu je oko 600 hiljada ljudi. Pored njihovih imena se upisuje u kakvom su statusu sada, da li su među živima, plaćaju li članarinu, jesu li se odselili u inostranstvo ili prešli u drugu partiju", priča poslanik SRS Miljan Damjanović, i navodi da je za prošlu godinu članarinu platilo oko 45 hiljada ljudi. 

On dodaje da je povratak lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga pojačao radikalsku ekipu i da je za samo godinu dana od njegovog dolaska u Srbiju bilo hiljadu i 100 novih pristupnica. 

Iz SPO kažu da su oni od 2000. godine na istom broju. "U pitanju je 20 hiljada ljudi i imamo odbore širom Srbije, ali i u dijaspori", kažu u SPO.