UN zatražile istragu

Britanski list tvrdi: Hrvatska policija crta migrantima krstove na glavi

20:16, 12.05.2020.
Izvor: Srna
UN su zatražile da hrvatske vlasti ispitaju optužbe o maltretiranju migranata na graničnom prelazu sa BiH, piše britanski dnevnik "Gardijan".

Prema pisanju lista, hrvatska policija je navodno sprejom na glavama migranata crtala krst kada su pokušali da pređu granicu iz BiH.

"Gardijan" je objavio nekoliko fotografija koje su humanitarne organizacije opisale kao "posljednju u nizu poniženja" koje su hrvatske vlasti vršile nad migrantima koji dolaze takozvanom balkanskom rutom.

UN su zatražile od hrvatske administracije da istraže sve optužbe o maltretiranju.

"Očigledno je da je jedan od željenih efekata ovog ponašanje poniženje izbjeglih i migranata koji pokušavaju da pređu granicu. Ja to vidim kao rezultat jednog ili dva motiva", rekao je zvaničnik iz nevladine organizacije NNK koja djeluje u Velikoj Kladuši i dio je organizacije pod nazivom Mreža nadzora pograničnog nasilja DŽek Sepok.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno iz najmanje dva motiva - hrvatske vlasti su to učinile da bi identifikovali i ponizili migrante ili kako bi psihološki traumatizovali ljude pošto su većina njih muslimani.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/ izrazio je duboku zabrinutost zbog nasilja i ponašanja hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama.