Ambasador Srbije Vladimir Božović

Božović: Nije protjeran ambasador već Srbija na pravno neodrživ način

  • 13.02.2021. 13:04

Ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je protjeran iz Crne Gore zbog izjave o Podgoričkoj skupštini i ujedinjenju Crne Gore sa tadašnjom Kraljevinom Srbijom, rekao je da nije protjeran on već Republika Srbija na pravno neodrživ način.

Božović je, govoreći prvi put za medije u Srbiji nakon protjerivanja krajem novembra prošle godine, ukazao da nijedna zemlja u Evropi danas nema ovakvu situaciju, da ima protjeranog ambasadora, kao i da ne zna ni za jedan primjer da je neka država protjerala ambasadora druge države, a onda zvala premijera te države u posjetu.

On je naveo da se nadao da će nova crnogorska vlada Zdravka Krivokapića, u skladu sa njihovim privatnim razgovorima, opozvati odluku o protjerivanju, zato što su prve reakcije bile osuda tog čina.

"Kako je moguće da kažete da ste zatekli sprženu zemlju, kako je sve uništeno, a onda da poštujete odluku prethodnika?", pitao je Božović, te napomenuo da je i sam Krivokapić u svojoj predizbornoj kampanji, o Mojkovačkoj bici i Podgoričkoj skupštini pričao čak tri puta oštrije nego on sam.

Božović je rekao za TV "Hepi" da je apsolutna laž da su ga iz bivšeg ministarstva vanjskih poslova Crne Gore više puta pisano obavještavali da se, navodno, miješa u unutrašnje poslove Crne Gore, te pozvao ministre, i bivšeg i sadašnjeg, da pokažu makar jedan papir kao dokaz da su ga opominjali.

On je istakao da je druga laž da je više puta usmeno upozoravan zbog miješanja u unutrašnje poslove Crne Gore, te dodao da mu nije jasno zašto je zasmetala njegova izjava o Danu ujedinjenja (Crne Gore i Srbije).

Božović je rekao da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije odlaska u Crnu Goru za ambasadora rekao da on (Božović) ide da gradi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, da treba da poštuje Podgoricu i da ne učini ništa da bi narušio bratske odnose.

On je naveo da od prvog dana njegovog imenovanja do sada nikada ni jednom svojom mišlju, pogrešnu riječ i djelo nije učinio da povrijedi Crnu Goru, niti narod u Crnoj Gori, ali da "ne može unazad menjati istoriju".

"To što oni žele da menjaju istoriju na štetu Srbije je potpuno pogrešno", rekao je Božović.

On je podsjetio da je i EU osudila njegovo protjerivanje iz Crne Gore, te upitao zašto nije protjerana i ambasador SAD u Podgorici, koja je rekla da Crnu Goru razara endemska korupcija?

Božović je naveo da je sve vezano za istoriju Prvog svjetskog rata i herojsku Mojkovačku bitku (kada je vojska tadašnje Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu i omogućila povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko Crne Gore ka Jadranskom moru) učio upravo u školi u Nikšiću, te istakao da se ne može protjerivati ambasador zbog istorijske činjenice koju je izgovorio.

"Mislite da je meni lično bilo drago, dok sam to učio, što je kralju Nikoli (nakon Podgoričke skupštine) bio zabranjen povratak u Crnu Goru? Nije mi bilo drago ni što je Kraljevina Srbija izgubila državnost i što je ratovala da bi napravila drugima državu", rekao je Božović.

On je naveo da je u njegovoj porodičnoj kući u Crnoj Gori, gdje su mu otac i majka, portret kralja Nikole, zbog kojeg je kao ambasador optužen da misli loše Crnoj Gori.

Božović je podsjetio koliko je Srbija učinila za narod u Crnoj Gori i dodao da ga je nekada i sramota da zove Vučića kada treba da se pomogne nekoj porodici, da se pošalje avion za bolesne, da se spasi život nekog djeteta.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Na Podgoričkoj skupštini od 24. do 29. novembra 1918. godine u Podgorici zbačen je kralj Nikola i dinastija Petrovića Njegoša u korist dinastije Karađorđević.

Tada je donesena odluka o ujedinjenju Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom i iskazivanje podrške ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu jugoslovensku državu.

Sa ovim odlukama se nisu saglasile pristalice svrgnutog kralja Nikole, što je nedugo zatim dovelo do novih političkih zapleta. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија