400 zatraženih azila

Božinović: Ne želimo ilegalne migrante u Hrvatskoj

  • 17.06.2018. 21:32

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da Hrvatska ne želi ilegalne migrante i da je oko 400 njih zatražilo azil u toj državi.

"U ovom trenutku u postupku je oko 400 zahjeta za azil. Međutim, bitno je da ti ljudi koji čekaju rješenje hrvatskih vlasti odlaze iz Hrvatske jer im ona nije cilj", rekao je Božinović.

On kaže da Hrvatska ne dopušta da ilegalni migranti na njenu teritoriju ulaze preko polja, dolina i rijeka, te da sa BiH već praktikuje zajedničke policijske patrole u kontroli granice, dok je sa Srbijom to u fazi razmatranja.

"Nemamo problem što se tiče zajedničkih patrola sa Srbijom, međutim očekujemo od te zemlje da počne da provodi sporazum o readmisiji. Ako Srbija prihvata u kratkom postupku nelegalne migrante nazad, naravno da možemo sarađivati", rekao je Božinović za zagrebačku TV "Nova".

On je naveo da je dogovoreno da jedan avion Fronteksa iz vazduha prati kretanje migranata na dijelu Crne Gore i BiH.

"Druga opcija, koju predlažemo u našim razgovorima u Briselu, je da sve države Zapadnog Balkana potpišu statusne sporazume sa Fronteksom, koji bi se mogao raspoređivati na njihovom granicama", rekao je Božinović.

On je podsjetio da je u zadnjoj Strategiji proširenja EU pitanje migracija i upravljanje granicama jedan od prioriteta za sve kandidate za članstvo.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.