Novi ambasador Rusije u Srbiji

Bocan Harčenko se obratio Vučiću na srpskom

  • 22.07.2019. 13:33

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka, uz konstataciju da je malo zemalja u svijetu koje vode nezavisnu spoljnu politiku, poput Srbije, uključujući bliske odnose sa Moskvom.

Bocan Harčenko, koji važi za eksperta za Balkan, obratio se predsjedniku Vučiću na srpskom jeziku i rekao da mu je čast što može srpskom predsjedniku da uruči akreditive.

On je istakao da želi da radi na daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada, istakao je, na izvanrednom nivou.

Nakon predaje akreditiva, uslijedio je sastanak predsjednika Vučića i novog ambasadora Rusije Bocana Harčenka, sa delegacijama.

Vučić je tom prilikom rekao da je izuzetna čast što je predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin donio odluku da baš njega postavi za ambasadora u Srbiji.

"To govori i o značaju koji Putin pridaje našoj zemlji, našem prijateljstvu i o želji da dalje unapređujemo naše odnose. Imali smo dobre odnose sa prethodnim ambasadorom i njegovaćemo još čvršće odnose sa vama i Ruskom federacijom", rekao je on.

Vučić je istakao da Srbija ima veoma bliske odnose sa Moskvom, i da se toga ne stidi, već, naprotiv, ponosi.

"Čini mi se da nije lako pronaći veliki broj zemalja koje vode nezavisno svoju spoljnu politiku", dodao je on.

Vučić je ukazao i da trgovinska razmjena između dvije zemlje stalno raste i izrazio nadu da će biti još bolja u budućnosti.

Vučić je sa ambasadorom Bocan Harčenkom razgovarao o zastoju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim kretanjima na Zapadnom Balkanu, izrazivši zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i teškog položaja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Poziv Vučiću u Moskvu

U saopštenju iz Predsjedništva se navodi da je ambasador Vučiću prenio pozdrave Putina i poruku o spremnosti ruskog rukovodstva da nastavi izgradnju odnosa iskrenog povjerenja sa srpskim predsjednikom.

Ruski ambasador je uručio poziv predsjednika Putina predsjedniku Vučiću da učestvuje u proslavi 75-godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi, devetog maja sljedeće godine.

Predsjednik Vučić je rekao da to predstavlja ogromnu čast za njega lično, ali i za srpski narod, koji je strahovito patio pod fašističkom čizmom i koji mu se hrabro suprotstavljao sa ruskim i drugim slobodarskim narodima.