Blindirane zvijeri Milanovića i Plenkovića: Imaju nosače za mitraljez i senzore za suzavac

20:55, 16.10.2020.
Izvor: 24sata
Kako saznaju 24sata, nakon napada na Markovu trgu povećana je bezbjednost premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića te su oni još u srijedu dobili blindirane službene automobile.

Postoji pet blindiranih auta koji su na raspolaganju za prevoz štićenih osoba, a procjenu o tome tko ih treba koristiti donosi SOA. Sve nam je potvrdio i Marko Milić, portparol Vlade.

- Skladno bezbjednosnoj procjeni, premijer je dobio blindirano vozilo - kratko nam je rekao Milić. Kako neslužbeno saznajemo, Milanović i Plenković su dobili zvjerke, koje su nabavljene sredinom 2018., za potrebe prevoza štićenih osoba zbog presjedanja Evropskom unijom. Država je tad kupila dva skupocjena Mercedesa S klase, vrijedna ukupno 12 miliona kuna. Svaki od njih vozi pet obučenih vozača koji se brinu za transport štićenih osoba ili stranih delegacija.

Plenkovića je blindirani Mercedes dočekao danas na aerodromu nakon što se vratio iz Brisela.

Otporne na metke, imaju nosače za mitraljez

Limuzine su otporne na metke, imaju nosače za mitraljez, senzore za suzavac, sistem za hitni izlaz, hidraulički pogon sigurnosnog stakla i motor snage najmanje 460 konjskih snaga.

Zbog silne opreme Mercedes teži oko tri tone.

Oko nabavke oklopnjaka digla se velika buka u javnosti, a građani su tad propitivali opravdanost kupnje.