Održana komemoracija

Blajburg: Skup protekao bez incidenata i bez zvaničnika Hrvatske

  • 18.05.2019. 15:23

Komemoracija ustašama stradalim krajem Drugog svjetskog rata na Lojbaškom polju u Blajburgu, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, protekla je bez incidenata i bez najviših zvaničnika Hrvatske, a bilo je prisutno oko 10 hiljada ljudi.

Na komemoraciji se nije pojavio niko od nosilaca najviših državnih funkcija, već su poslali izaslanike, piše hrvatski portal "Indeks". 

Manifestacija je počela misom, trajala je tri sata, ali prvi put nije uključivala političke govore. To je prva komemoracija otkad je Austrija zakonom zabranila isticanje ustaških simbola. 

Osim centralne manifestacije, danas su održana i dva protesta, koji su protekli bez incidenata. 

Protestu Zelenih i Antifašističke akcije pridružilo se i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije, te stanovnika Blajburga. Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Nikad više" i "Za zabranu ustaških i nacističkih susreta" na njemačkom i slovenačkom jeziku. 

Skup je trebalo da bude održan na Lojbaškom polju na kojem je bila i komemoracija, ali je iz bezbjednosnih razloga premješten u centar Blajburga. 

Protestovali su i pripadnici Radničke fronte koji su objavili i fotografiju sa transparentom "Smrt fašizmu" i zastavom SFRJ na traktoru. 

Austrijska policija najavila je ranije rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega posljednjih godina nije nedostajalo, pa je danas cijeli događaj, uključujući i dva protesta, osiguravalo više od 400 policajaca. 

Policijsko vozilo upozoravalo je prisutne da ih snimaju i da na osnovu snimka mogu biti kažnjeni. 

Katolička crkva u Koruškoj je prije dva mjeseca odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. 

Austrijski sveštenici su ocijenili da ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija i od tada traje prepucavanje u vezi sa Blajburgom. 

Početkom sedmice neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Blajburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao "maskom za slavljenje nacizma i ustaštva".

FOTO: 24sata.hr

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)