Miodrag Linta

Blajburg je decenijama mjesto okupljanja ustaškog režima

11:38, 11.03.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku koruške Katoličke crkve da zabrani misu ustašama ubijenim na Blajburškom polju krajem Drugog svjetskog rata. Navodi da je Blajburg decenijama mjesto okupljanja ustaškog režima.

Miodrag Linta je za RTS naveo da je Blajburg decenijama mjesto veličanja ustaštva.

"Dobro je poznato da je Blajburg decenijama mjesto okupljanja desetina hiljada pristalica ustaškog režima i Ante Pavelića. Јedan od dokaza da je ustaštvo temelj današnje Hrvatske jeste sramna odluka Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama 1945" naveo je Linta. 

Navodi da je posebno skandalozno i anticivilizacijsko saopštenje Hrvatske biskupske konferencije u kome kritikuje odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine zabrani komemoraciju na Blajburškom polju.

Osuđuje i ponašanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Gordana Јandrokovića, koji kako kaže, takođe snažno žale što neće biti mise.

Ističe da Hrvatska biskupska konferencija i biskupska konferencija BiH nikada nisu javno osudile NDH i ustaški režim.

"Nikada nisu osudili NDH i zlodjela i genocid nad srpskim narodom. Nikada nisu odustale da se ratni zločinac Alojzije Stepinac proglasi za sveca", navodi predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Dodaje da to jasno pokazuje da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH ne želi da se pokaje za učešće svojih članova u genocidu nad Srbima, a kamoli, kako kaže, da se pokaje i traži oproštaj od stotinak hiljada srpskih žrtava i njihovih potomaka. 

"Nastavlja se mržnja prema Srbima u Hrvatskoj"

Ističe da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno nastavlja širenje mržnje i netrpeljivosti "prema Srbima i svemu srpskom".

Osvrćući se na paljenje lutke sa likom Milorada Pupovaca, Linta ističe da je to čin koji podstiče na nasilje. 

"Spaljivanje lutke sa likom Milorada Pupovca predstavnika Srba u Hrvatskoj nije nikakvo ismijavanje ili kritika moćnika, već je prije svega čin koji podstiče na nasilje. Sličan zločin mržnje smo imali prilikom napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, samo zato što su Srbi. Hrvatski zvaničnici suštinski nisu ništa uradili vezano za taj događaj i oni snose odgovornost", navodi Linta.

Govoreći o grafitima "Ubij Srbina", naveo je da je HRT već dugi niz godina postala "leglo ustaštva, mjesto gdje se toleriše i promoviše ustaštvo".

"Hrvatska radio-televizija je već dugi niz godina postala leglo ustaštva, mjesto gdje se promoviše ustaštvo i ustaška ideologije. Mjesto sa koga se širi mržnja i netrpeljivost Postalo je sasvim normalno da se na HRT-u emituju pjesme proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona koji pjeva o klanju Srba, emituju se čak i njegovi koncerti", ocjenjuje Linta.

Dodaje da je položaj Srba u Hrvatskoj veoma težak.

"Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, stvara se sve veći osjećaj straha, neizvjesnosti i uznemirenosti za budućnost. Srbi u Hrvatskoj jasno vide da im se šalje potpuno loša poruka da čak i u današnjoj Hrvatskoj koja je članica Evropske unije ne mogu da slobodno budu Srbi pravoslavne vjere, ne mogu slobodno i javno da ispoljavaju svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. Na kraju im se šalje poruka da moraju da se isele ili asimiluju", zaključio je predsjednik Saveza Srba iz regiona.